Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu presenteras de nya landskapsrätterna

 
Nu presenteras de nya landskapsrätternaDelar av Bohusläns meny. Igår presenteras Sveriges nya landskapsrätter på Skansen i Stockholm. Under nästa år kommer de att tillagas i olika sammanhang. 

Rätterna ska spegla landskapet och råvarorna spegla vad som finns att tillgå från landskapets skafferi.

Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.

Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.



Så här ser till exempel Bohuslän, Dalsland och Västergötlands meny ut;

Bohusläns meny

Förrätt: Bohuslänsk tapas
Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn

Varmrätt
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn

Dessert

Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran


Dalslands meny


Förrätt
Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.

Varmrätt
Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.

Dessert
Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.

Västergötlands meny

Förrätt
Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure

Varmrätt
Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt

Dessert

Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping






Av: Annika Rådlund Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland
Foto: Katja Ragnstam

Taggar

Mat Meny Nyheter