Nu presenteras de nya landskapsrätterna
21 Okt 2022
Rätterna ska spegla landskapet och råvarorna spegla vad som finns att tillgå från landskapets skafferi.
Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Så här ser till exempel Bohuslän, Dalsland och Västergötlands meny ut;
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping
Av: Annika Rådlund Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland
Foto: Katja Ragnstam
Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Så här ser till exempel Bohuslän, Dalsland och Västergötlands meny ut;
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping
Av: Annika Rådlund Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland
Foto: Katja Ragnstam
21 Okt 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"