Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mack- SM, Matbloggspriset och Kockarnas Krog på Mitt kök

 
Igår öppnade Mitt kök-mässan, som pågår 5-8 november,  och redan efter den första dagen har mycket hänt. Kockarnas krog  slog upp dörrarna, en rad fina priser delades ut till några av de bästa matbloggarna och Mack-SM avgjordes.

Ett hantverksbakat vetesurdegsbröd är kanske något av det trendigaste just nu, i alla fall när det kommer till att välja bröd till en god lunchmacka. I går gjorde åtta finalister upp i Mack-SM, tävlingen där Sveriges bästa macka koras. Segraren Johan Blidberg från Slöinge vann med sin macka ”Susedalen”. En macka på vetesurdegsbröd med en spännan­de blandning av lokala smaker som omelett med bondost, kantarellmajonnäs och rökta hasselnötter. På andra plats kom Petter Oscarsson med ”Höstäpplen” och på tredje plats Ebba Waldenström med ”En världsomsegling”. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Johan Blidberg vinnare av Mack-SM. Foto: Stockholmsmässan Johan Blidberg vinnare av Mack-SM. Foto: Stockholmsmässan

– Jag kan knappt förstå att det är sant. Det känns galet att min macka har blivit vald till Sveriges bästa macka. Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse och ett särskilt in­tresse för mackor. Att alla år av bakning nu ger utdelning känns helt fantastiskt. Jag vill att alla hemma ska få ta del av min mästerskapsmacka, säger Johan Blidberg.

Vinnarmackan ”Susedalen” -en macka på vetesurdegsbröd med en spännan­de blandning av lokala smaker som omelett med bondost, kantarellmajonnäs och rökta hasselnötter. Fptp: Patric Johansson Vinnarmackan ”Susedalen” -en macka på vetesurdegsbröd med en blandning av lokala smaker som omelett med bondost, kantarellmajonnäs och rökta hasselnötter. Foto: Patric Johansson

Johan får, förutom titeln, en trendspaningsresa till London tillsammans med tävlingens sponsor KåKå för att spana in det senaste inom brödvärlden och låta sig inspireras av sta­dens breda matkultur.

Mack-SM har arrangerats tretton år i rad. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sve­riges bagare och konditorer. Syftet är att lyfta fram mackan som lunchalternativ och kora landets godaste, trendigaste och bästa lunchmacka. På Mitt kök-mässan i Stockholm tävlade åtta finalister från hela Sverige om den prestigefyllda titeln. Uppgiften gick ut på att färdigställa 20 mackor var på 45 minuter.

 www.macksm.se 

Matbloggspriset
Vinnarna i årets Matbloggspris är nu utsedda och prisade. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset är bloggen Trattoria med Karin Högberg. Den blogg som fått flest röster och har vunnit Folkets val är Zeinas kitchen som drivs av Zeina Mourtada och Matbloggsprisets Hedersutmärkelse gick till bloggen Roberts bästa av Robert Kwok. Priserna delades ut igår, 5 november under Mitt kök på Stockholmsmässan.

Nedan presenteras samtliga vinnare i alla sex kategorier.

Det stora matbloggspriset
Trattoria - Karin Högberg

Folkets val
Zeinas kitchen - Zeina Mourtada

Matbloggsprisets hedersutmärkelse
Robbans bästa – Robert Kwok

Bästa dryckesblogg
Winepunk – Erik Heimdal

Bästa bak- och dessertblogg
Heavenly Cupcake – Daniel Schill

Bästa foto
Made by Mary – Maria Strömberg

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005. I år firar Matbloggspriset 10 års-jubileum. Priset grundades av Christopher Anderton, Deluxive State och delas sedan 2008 ut på Mitt kök-mässan.

 Kända kockar och konditorer har på mässan Mitt kök skapat en gemensam meny för restaurangen Kockarnas Krog. Kända kockar och konditorer har på mässan Mitt kök skapat en gemensam meny för restaurangen Kockarnas Krog.

Kockarnas krog

Under mässan skapar några av Sveriges mest framstående kockar och konditorer en gemensam, unik meny för restaurangen Kockarnas Krog som byggs speciellt för mässan. Årets tema är hållbarhet och denna gång är det ett team med erfarenhet från Sveriges främsta restauranger och konditorier som valts ut.

För åttonde året i rad arrangeras Kockarnas Krog av mässan Mitt kök. Årets meny är utformad på temat hållbarhet, både i produktion och konsumtion. Varje team får en av säsongens rotfrukter eller grönsaker att arbeta med som huvudråvara. Till detta väljer gästen mellan kött, fisk eller korv som tillbehör om cirka 100 gram. Helvegetarisk rätt kan också väljas.

Årets upplaga består av kockteamen:
Sayan Isaksson, driver restaurangerna Esperanto, Råkultur och Shibumi i Stockholm
Florencia Abella, Sous Chef, restaurang Esperanto

Henrik Norström, driver restaurangerna Lux Dag för Dag, EAT och havsgrillen B.A.R.
i Stockholm
Ditte Forsén, Sous Chef, restaurang B.A.R.

Markus Aujalay, driver restaurang Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre
Felicia Kiper-Hellman, kock, Långbro värdshus

Fredrik Eriksson, driver Långbro Värdshus i Stockholm
Hanna Wiik-Hansen, kallskänkschef, Långbro Värdshus

Thomas Sjögren, Årets kock 2015, kock på Swedish Taste i Göteborg
Inez Mannerstedt, medlem i svenska juniorkocklandslaget

Samt konditorerna:
Sara Aasum-Hultberg, Årets Konditor 2014
Magnus Johansson, driver Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad

Kockarnas arvode på 20 000 kronor skänks till Stadsmissionens satsning på mat och mathantering. Utöver det skänks även en viss summa per portion mat på Kockarnas Krog.

Mässan Mitt kök fortsätter till på söndag 8 november.

 

 

 

Taggar

Artikel Artiklar