Lakrits, blåbär och ingefära & limeskorpor till mors dag
23 Maj 2016
Det finns 2,8 miljoner mammor i Sverige och förhoppningsvis blir många av dem utbjuden på fika på Mors dag, så ladda upp med godsaker inför helgen. Här är tre goda recept på skorpor: söta med blåbär, salt med lakrits och syrligt med lime- & ingefära.
Surdegsskorpor med lakrits
Ingredienser (ca 100 skorpor)
- ½ pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special
- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet
- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg- 2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom
Smaksättning
- 245 g mandelmassa
- 70 ml vatten
-3,5 msk lakritspulver
- 1 st 150 g påse lakritsgodisar med pulver
Topping
- 2,6 dl strösocker
- 2 msk lakritspulver
- 1 ägg
Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Blanda ihop mandelmassa löst med vatten och 2 msk lakritspulver.
4. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Kavla ut varje del till en rektangel cirka20x35 cm och bred ut fyllningen. Mortla 1 påse lakritsgodisar, blanda med 1,5 msklakritspulver och strö över fyllningen. Rulla ihop degarna till långa rullar och lyft över tillplåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö topping över alla längder.6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.
Surdegsskorpor med blåbär
Ingredienser (cirka 100 skorpor)
- ½ pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special
- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet
- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg
- 2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom
Smaksättning
- 3,5 msk blåbärspulver
- Cirka 2 dl torkade blåbär
Topping
- 2,6 dl strösocker
- 1 ägg
Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda delarna med blåbärspulver ochtorkade blåbär. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk ellerplast.
4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täcktmed bakduk eller plast.
5. Pensla med uppvispat ägg. Strö på strösocker över hela längden.
6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.
Surdegsskorpor med ingefära & lime
Ingredienser (cirka 100 skorpor)
- ½ pkt Färsk KronJäst för Söta Degar
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg-
2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom
Smaksättning
-Limezest från 3½ lime
- 1,5 msk malen ingefära
Topping
- 2,6 dl strösocker
- Limezest från 3½ lime
- Cirka 3,5 msk färsk riven ingefära
- 1 ägg
Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda varje del med limezest och maleningefära. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.
4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täcktmed bakduk eller plast.
5. Blanda strösocker med limezest och riven ingefära. Om ingefäran är väldigt blöt kan dulägga den på lite papper innan du blandar med sockret. Pensla med uppvispat ägg ochfördela topping över alla längder.
6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.
- 1 påse KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 14,5 dl vetemjöl special- 1,5 dl mjölk ljummen
- 1 dl vatten, ljummet- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör mjukt
- 2 st ägg-
2 tsk salt
- 1 tsk vaniljarom
Smaksättning
-Limezest från 3½ lime
- 1,5 msk malen ingefära
Topping
- 2,6 dl strösocker
- Limezest från 3½ lime
- Cirka 3,5 msk färsk riven ingefära
- 1 ägg
Gör så här:
1. Lös jäst i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller15 minuter för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar. Blanda varje del med limezest och maleningefära. Knåda in för hand och låt vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.
4. Rulla degarna som baguetter och lägg på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täcktmed bakduk eller plast.
5. Blanda strösocker med limezest och riven ingefära. Om ingefäran är väldigt blöt kan dulägga den på lite papper innan du blandar med sockret. Pensla med uppvispat ägg ochfördela topping över alla längder.
6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagenefter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugnpå cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten iavstängd ugn med öppen ugnslucka.
Källa: Kronjäst
23 Maj 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok