Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ja till gårdsförsäljning

 
  • Igår röstade riksdagen igenom förslaget att låta landets producenter själva sälja sina produkter till allmänheten.

    Igår röstade riksdagen igenom förslaget att låta landets producenter själva sälja sina produkter till allmänheten.

  • Att tillåta vin- och ölproducenter att sälja sina produkter i anslutning till den egna verksamheten är något som öppnar upp helt nya möjligheter för många företag,

    Att tillåta vin- och ölproducenter att sälja sina produkter i anslutning till den egna verksamheten är något som öppnar upp helt nya möjligheter för många företag,

Föregående
Nästa
 
Det blev ett ja. Nu har riksdagen fattat ett historiskt beslut som möjliggör gårdsförsäljning i Sverige.

Igår röstade riksdagen ja till förslag om att uppmana regeringen att arbeta för en lagstiftning som tillåter gårdsförsäljning i Sverige. 

Centerpartiet har drivit frågan i flera år, först under tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson som redan 2014 föreslog att bland annat Skåne skulle bli pilotregion. Idag har Region Skåne ansökt hos regeringen om att få bli försöksregion på en period om tre år.

– Att tillåta vin- och ölproducenter att sälja sina produkter i anslutning till den egna verksamheten är något som öppnar upp helt nya möjligheter för många företag, inte minst på landsbygden, säger Birte Sandberg (C), gruppledare Region Skåne.

Skåne är den region i Sverige med flest vingårdar, här finns 50 av landets 76 registrerade vinodlare. Ölbryggerierna i regionen blir också allt fler och att tillåta gårdsförsäljning är något många ser positivt på.

– Gårdsförsäljning är en viktig motor för besöksnäringen i Skåne och kommer betyda mycket för Skåne som mat- och dryckesregion. Intresset för att sälja och köpa öl och vin på gårdar och mikrobryggerier är stort bland både företagare och kunder, säger Patrik Holmberg, ledamot Regionala utvecklingsnämnden.

I hela landet finns över 300 mikrobryggerier, en siffra som stiger varje år.

Nästa steg, innan gårdförsäljning blir verklighet, är att reda ut detaljerna så att reglerna stämmer överens med EU:s bestämmelser.
Av: Annika Rådlund


Taggar

Alkohol Öl Vin Nyheter