Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Full fart med årets julkalender och matlagning för Tareq Taylor

 
Förutom sin medverkan i Trädgårdstisdag och Go´kväll är han aktuell i den kommande julkalendern, som spelades in under våren och sommaren.
- Nyligen lagade jag mat till Gustav Vasas barn, det var sjukt kul, säger han glatt.

Den senaste tiden har han varit på resande fot eftersom den kommande julkalendern spelas in på flera olika platser i Sverige.

Produktionen som sker tillsammans med Lotta Lundgren och Erik Haag, båda kända från Historieätarna, har en rejäl tilltagen budget för såväl kostymer som råvaror.

- Ja, det är inte var dag jag lagar till måltider som består helkokt bäver, fylld komage och kokt tupp med återmonterad fjäderskrud. Men det hela var faktiskt riktigt gott, speciellt bävern blev jag nöjd med. Den smakar som ett mellanting mellan anka och biff.

I årets kalender kommer man att berätta om bland annat barnens uppplevelser av mat från år 1015 fram till 2015.

Långa arbetsdagar

Tareq Taylor har några timmar över mellan dagens inspelningar som sker i Varberg och senare på kvällen ska han åka hem till familjen som han inte hunnit träffa så mycket som han önskat den senaste tiden.

- Jag har alltid jobbat mycket, det är jag van vid och trivs med, men nu handlar det om tolv timmar om dagen sju dagar i veckan. Min ambition är att gå ned i arbetstid så att jag åtminstone har en dag i veckan ledigt, men just nu har jag väldigt svårt att säga nej till uppdrag. Jag har alltid varit impulsiv och gjort saker på infall utan att tänka efter för mycket, säger han och tillägger att under de senaste 16 åren har han bara tagit semester en enda gång, och det var för fyra år sedan.

Det hela gav dock mersmak och den gången lovade han sig själv att det skulle bli semester varje år, men saker och ting har kommit emellan.

- Om man har jobbat i den här branschen hela sitt liv har arbetet blivit en naturlig del i tillvaron, så är det för de flesta av oss. Jag trivs verkligen med det jag gör och ser hela tiden nya möjligheter att utvecklas som kock och företagare, och har man då flytet är det svårt att hejda sig, konstaterar han.

Mycket förberedelser

Att vara med i teve tillhör något av det roligaste han vet och när det gäller SVT:s trädgårdsprogram handlar det om fyra inspelningsdagar per vecka, där en stor del av tiden går åt till förberedelser som att samla ihop råvaror och skriva recept.

- Det som gör det här programmet extra kul är att vi använder oss av det som spirar upp ur jorden, som kock står man bokstavligen mitt i spenaten och det känns spännande. När det gäller julkalendern så är produktionen betydligt större och då handlar det mer om att hitta och tolka historiska recept, vilket är en annorlunda typ av utmaning.

Nya satsningar

I november förra året lanserade han Kockeriet, som finns i det gamla spannmålsmagasinet på Norra Vallgatan i Malmö. Hit vill han locka såväl matglada besökare som riktiga entusiaster och yrkesfolk.

Den här satsningen kommer han att lägga extra mycket tid på den kommande tiden, men samtidigt har han varit mån om att skaffa sig duktiga platschefer som kan driva satsningen i hans anda när han inte är på plats.

- Sen driver vi så klart vidare Slottsträdgårdens kafé under sommarhalvåret med lunchmenyer och satsningar på fester och olika typer av evenemang.

Skriver böcker

Under våren släpps hans senaste bok "Tareq Taylors Nordiska matresa: mat, dryck, drömmar och inspiration" och 2016 är det dags för nästa bok som ännu inte fått en titel.

- Jag hoppas att den ska bli lite av en vardagshjälte för läsarna, förutom lättlagade recept på goda rätter ska dessa vara hälsosamma. Samtidigt vill jag inte bidra till att problematisera det här med mat, det finns det alldeles för många andra som gör. Mat blir lätt ångestladdat om man börjar tala om dieter och risker. Jag menar att maträtter ska vara enkla och präglas av sunt förnuft, säger han och tillägger att just därför är han inte så speciellt intresserad av olika trender.

Följer inga trender

Han säger sig snarare vara dåligt uppdaterad på vad som är inne och ute utan går istället på vad han själv tycker är gott.

- Jag äter gärna på andra restauranger, då får jag inspiration och lär mig mer. Men om vi nu ska tala om trender så skulle jag önska att vi blev bättre på att äta tillsammans. Istället för att lägga upp mat på individuella tallrikar borde vi satsa mer på gemensamma upplägg som vi plockar ifrån och där vi sen skickar maten till varandra. Det vill säga att vi fokuserar mer på hur vi äter istället på vad vi äter, det vore trevligt.

Tips till unga kockar

Som känd tevekock får Tareq Taylor ofta frågor från yngre förmågor om hur de ska kunna gå vidare i sina karriärer, och svaret brukar bli detsamma. Förutom en grundutbildning på till exempel gymnasiet, som är den enda formella utbildningen som han själv har, handlar det mesta om learning by doing.

- Ha alltid en anteckningsbok med dig och lyssna på dem som vet vad de talar om. Sök praktik på ställen som är framåt och var beredd på att jobba gratis i början. Det är bättre att få kunskap i utbyte än pengar, lönen gör du av med ganska snabbt men kunskapen bär du med dig hela livet.

Tareq Taylor Tareq Taylor

Namn: Tareq Taylor

Ålder: 46

Familj: Fru och en dotter

Utbildning: Hotell & Restaurangprogrammet

Intressen: Familjen, jobbet och motorsport

Läser: Kokböcker

Äter helst: Husmanskost i alla dess former

 

- Krångla inte till det, mat ska vara en njutningsfylld upplevelse utan en massa krav, säger Tareq Taylor. Foto: Peter Kroon - Krångla inte till det, mat ska vara en njutningsfylld upplevelse utan en massa krav, säger Tareq Taylor. Foto: Peter Kroon

 

Text: Peter Fredriksson
Foto: Peter Kroon


Tareq Taylor i Hotell & Restaurang nr 4-2015 Tareq Taylor - Artikeln publicerades i sin helhet i Hotell & Restaurang nr 4-2015.

 

 

 

Taggar

Artikel Artiklar

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer