Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Första KRAV-märkta Michelinkrogen

 
Restaurang Volt är den första stjärnkrogen som KRAV-certifieras. Volt går före och visar att internationell gastronomi och hållbarhet hör ihop.

Restaurang Volt i Stockholm har en stjärna i världens mest prestigefyllda restaurangguide,
Guide Michelin. Volts prisade koncept är att jobba nära naturen tillsammans med små lokala producenter och ta vara på de råvaror som är i säsong. Att KRAV-certifiera restaurangen är därför ett naturligt steg på vägen mot en hållbar gastronomi med höga krav på kvalitet och smak. Det berättar Peter Andersson, köksmästare och delägare på Restaurang Volt.

– Våra gäster har ofta inte haft en aning om hur hårt vi jobbar med de här frågorna. Med KRAV-certifieringen får gästerna det svart på vitt. Många handlar KRAV-märkt i affären och vill ha samma möjlighet att välja ekologiskt när de går ut och äter, säger Peter Andersson.

Den gastronomiska nivån på den ekologiska matlagningen har höjts i snabb takt de senaste två åren enligt Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

– Det finns flera restauranger med mycket hög gastronomisk nivå som är KRAV-certifierade, men det är klart att det är något speciellt med Guide Michelin. För oss är det en milstolpe, Volt visar ju att internationell gastronomi och hållbarhet hör ihop, säger Johan Cejie.





I White Guide som listar Sveriges bästa restauranger finns det nu två KRAV-certifierade restauranger i mästarklass; förutom Volt även PM och Vänner i Växjö.

 

Restaurang Volt har gått in på första nivån och har i dag 25 procent godkända råvaror, till exempel köper de sina grönsaker från KRAV-certifierade Skilleby trädgård i Järna. Men tanken är inte att stanna där, utan att genom dialog med leverantörerna se till att fler produkter kan KRAV-märkas.

– Vi är på god väg mot nivå två. Utmaningen ligger i att få våra små producenter att KRAV-certifiera sig. Vi vill påverka och få fram nya KRAV-märkta produkter på marknaden, säger Peter Andersson.

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Restaurang Volt certifieras av Smak.

 

 



Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

Ett märke = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel
Två märken = minst 50 % godkända produkter
Tre märken = minst 90 % godkända produkter

Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.
www.krav.se/restaurangsok.

Taggar

Nyheter