Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektioner
22 Jan 2019

Mellan augusti 2016 och juni 2017 pågick ett sjukdomsutbrott där väldigt många blev sjuka av campylobacter från färsk kyckling. Därför har Livsmedelsverket i flera omgångar sedan våren 2017 undersökt hur mycket bakterier som finns i kycklingen i butikerna.
Den senaste undersökningen av butikskyckling gjordes i augusti 2018. Resultaten har även jämförts mot Folkhälsomyndighetens undersökningar av vilka varianter av campylobacter som smittat personer i Sverige under samma tidsperioder.
Samma varianter av bakterie i kyckling och hos smittade personer
Undersökningen 2018 visade att det fanns mer campylobacter i färsk kyckling jämfört med samma tid 2017. Det framkom också att samma varianter av campylobacter som återfanns hos sjuka människor i många fall även hittades i kycklingen. Därför kan färskt kycklingkött betraktas som en mycket vanlig smittkälla. En stor andel av kycklingen som spridit smitta kommer från stora slakterier, vilket är naturligt eftersom de har en stor del av marknaden.
- Det här pekar på vikten av ett förebyggande arbete inom kycklingproduktion, särskilt hos stora producenter. Det skulle påtagligt kunna minska antalet sjukdomsfall hos människor, säger Rikard Dryselius mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Vid tillagning av kyckling
Genomstek alltid kyckling - genom att hetta upp köttet ordentligt dör eventuella bakterier.
Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
Källa: Livsmedelsverket
22 Jan 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”
-
McDonald’s Sverige lanserar burgare av 100% växtkött
"Det här är ett spännande test av en riktigt god burgare"