Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektioner

 
Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektionerNy rapport från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten visar aatt det fanns mer campylobacter i färsk kyckling 2018 jämfört med samma tid 2017. Samma varianter av campylobacter som hittats i färskt kycklingkött har även hittats hos många av de personer som blivit sjuka av campylobacter. Det tyder på att färsk kyckling är en mycket vanlig smittkälla i Sverige.

Mellan augusti 2016 och juni 2017 pågick ett sjukdomsutbrott där väldigt många blev sjuka av campylobacter från färsk kyckling. Därför har Livsmedelsverket i flera omgångar sedan våren 2017 undersökt hur mycket bakterier som finns i kycklingen i butikerna.

Den senaste undersökningen av butikskyckling gjordes i augusti 2018. Resultaten har även jämförts mot Folkhälsomyndighetens undersökningar av vilka varianter av campylobacter som smittat personer i Sverige under samma tidsperioder.

Samma varianter av bakterie i kyckling och hos smittade personer
Undersökningen 2018 visade att det fanns mer campylobacter i färsk kyckling jämfört med samma tid 2017. Det framkom också att samma varianter av campylobacter som återfanns hos sjuka människor i många fall även hittades i kycklingen. Därför kan färskt kycklingkött betraktas som en mycket vanlig smittkälla. En stor andel av kycklingen som spridit smitta kommer från stora slakterier, vilket är naturligt eftersom de har en stor del av marknaden.

- Det här pekar på vikten av ett förebyggande arbete inom kycklingproduktion, särskilt hos stora producenter. Det skulle påtagligt kunna minska antalet sjukdomsfall hos människor, säger Rikard Dryselius mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Vid tillagning av kyckling
Genomstek alltid kyckling - genom att hetta upp köttet ordentligt dör eventuella bakterier.
Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.Källa: Livsmedelsverket
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer