Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

AI system minskar matsvinnet hos IKEA

 
Detta är en annons från Winnow.


IKEA samarbetar med Winnow för att lansera AI i det kommersiella köket.

Winnow har lanserat ett nytt AI verktyg, Winnow Vision, som revolutionerar livsmedelsindustrin efter en lanseringsperiod med IKEA. Genom att automatisera hanteringen av matsvinn i kommersiella kök med hjälp av AI kan kökschefer och kökspersonal enkelt hantera och granska sina finansiella och miljöpåverkande kostnader som är förknippade med matsvinn.

Winnow Vision systemet består av en kamera och köksvåg som använder samma typ av maskininlärning som automatiserade fordon. Winnow Vision kan redan idag identifiera olika typer av matsvinn mer träffsäkert än kökspersonalen själv.

Lanseringen påbörjades redan i januari 2018 med de första samarbetspartnerna IKEA och Emaar Hospitality Group. Efter en lyckosam release är Winnow Vision nu redo för en bredare lansering i Sverige samt globalt.Kostnaden av matsvinn i hospitality industrin är närmare 100 miljarder euro per år. Winnow ger en förståelse av vad det är som faktiskt slängs, vilket oftast är överproducerad mat, med denna information kan kökspersonalen implementera strategier för att minska sitt matsvinn. I genomsnitt minskar Winnows kunder runt 3-8% av sin matkostnad.

Winnows befintliga system används redan i över 1,000 kök runt om i världen. Hittills har Winnow hjälpt kommersiella kök att spara mer än 30 miljoner euro i årliga matkostnader, motsvarande 23 miljoner måltider. Det nya AI-drivna Winnow Vision systemet är redan installerat i över 75 kök och hundratals till kommer att installeras i år.

Hege Sæbjørnsen, Country Sustainability Manager för IKEA Storbritannien och Irland, säger: "Hållbarhet ligger i centrum för allt vi gör på IKEA och är en del av vårt DNA. Vi har satt oss ett ambitiöst mål att minska vårt matavfall med 50% över vår verksamhet före slutet av augusti 2020 och vårt partnerskap med Winnow är avgörande för att uppnå det målet. Vi vet att matavfall är en komplicerad fråga, och Winnow Vision Vision hjälper till att ta itu med detta."

Med Winnow Vision, kan företag installera en teknologi som redan känner igen de flesta matvaror och kan lära sig nya menyalternativ i vilket kök som helst. Under den första fasen, upplärnings och automationsfasen behöver Winnow Vision-systemet mänsklig input, den presenterar olika alternativ på vad som slängts som kökspersonalen enkelt bekräftar, för att snabbt förbättra sina förutsägelser baserat på feedback. Över tid lär sig systemet att känna igen matvaror och kommer automatiskt att känna igen mat utan mänsklig interaktion. Kökspersonalen kan dra nytta av fullständig rapportering i sina kök, vilket hjälper till att reducera matsvinn och spara pengar med minimal eller ingen ansträngning.

Winnows mål är att globalt nå fler kunder via denna teknologi och uppnå 1 miljon dollar i matavfallsparande år 2025. Marc Zornes, VD för Winnow, säger: "Matavfall är en global fråga som kök runt om i världen kämpar med. Utan synlighet i vad som slösas bort, slänger köket mycket mer mat än de tror. Genom att förstå och rapportera livsmedelsavfallets verkliga kostnader - både interna och miljöns - gör Winnow Vision det möjligt att vidta åtgärder. Med hjälp av en teknologi som lär sig och förbättras vid varje användning, har Winnow Vision förmågan att hantera matavfall på global nivå."

För att få mer information om hur Winnow Vision kan minska matkostnader för din verksamhet, be om en demo idag


Verksamheter till försäljning

 
  

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer