Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ad Astra by Elite - från kontor till spahotell

 
 • Ad Astra by Elite har fått en lyckad start berättar, hotelldirektör Steffen Sander.

  Ad Astra by Elite har fått en lyckad start berättar, hotelldirektör Steffen Sander.

 • I den nybyggda orangeridelen går glastaket och väggen ut mot innergården att öppna vid soliga och varma dagar.

  I den nybyggda orangeridelen går glastaket och väggen ut mot innergården att öppna vid soliga och varma dagar.

 • Den italienska livsstilen blev en ledstjärna för skapandet av Ad Astra by Elite. Flera äldre detaljer har sparats i renoveringen, bland annat koppardörrarna.

  Den italienska livsstilen blev en ledstjärna för skapandet av Ad Astra by Elite. Flera äldre detaljer har sparats i renoveringen, bland annat koppardörrarna.

 • Vana Spa är har tre pooler varav två av dem är utomhus.

  Vana Spa är har tre pooler varav två av dem är utomhus.

Föregående
Nästa
 
Vid Snäckviken i Södertälje har Elite Hotels of Sweden öppnat sitt senaste destinationshotell Ad Astra by Elite. Genom en omfattande renovering har man förvandlat AstraZenecas tidigare huvudkontor till ett hotell med influenser från rivieran.

Den putsade fasaden och svängda huskroppen med pelare, statyer och en pampig entré ger förstås ett imponerande intryck på de som besöker Elites nya hotell. Här har man spunnit vidare på det som en gång fanns, men tagit det ett steg längre. Med inslag av lyx och flärd har man skapat en glimmande inredning med sammet, fjädrar, trä och metall. I hotellets fem restauranger och barer har man hämtat inspiration från det genuina Italien och södra Frankrike.

Ad Astra by Elite är Elite Hotels hittills mest omfattande hotellprojekt. Hotelldirektör Steffen Sander berättar att fastigheten stått tom i flera år när Elite Hotels köpte den 2017.

– Astra använde den främre delen som huvudkontor. 1999 slogs Astra samman med brittiska Zeneca och bildade AstraZeneca. Då flyttade huvudkontoret till England men de hade kvar de här lokalerna till 2013.

 
Från kontor till hotell

Han berättar att det var en långdragen process innan hotellet blev klart.

– Bygglov och pandemin har försvårat och stoppat upp byggprocessen. Vi började med det 2019. Vi har helt enkelt fått skynda långsamt och vi har haft tid att se över konceptet och kunnat skapa ett destinationshotell fullt ut.

Hotellet består av två fastigheter, den bakre är från 1896 och den främre är från 1994.

– Orangeriet och poolområdet är det som är nybyggt. I övrigt har vi blåst ut det som var inuti och skapat en ny insida. Egentligen är det ibland enklare att bara bygga nytt än att ha något gammalt att förhålla sig till. Men här har vi kunnat skapa något helt unikt.

 En del detaljer har fått vara kvar, som koppardörrar och statyer sten.

 
Stor satsning på spa
Avdelningen för Vana Spa har byggts i befintliga lokaler.

–1000 kvadratmeter spa har vi, varav en stor del är utomhus. Det finns pool, bastu och hamam. Det är en fin utsikt därifrån över kanalen utanför.

Fraktbåtar tuffar förbi i kanalen som är en sluss mellan Mälaren och Östersjön.

På frågan vad han är mest nöjd med hotellet så svarar han:

– Helheten. Det är så många gäster som har sagt att de velat stanna ett dygn till, och att de vill komma tillbaka. Det finns mycket här under samma tak, mycket att upptäcka och utforska. Man behöver inte lämna hotellet utan allt finns här under samma tak. Man får en känsla av att vara utomlands i Italien eller sydligaste Frankrike. Man kan verkligen koppla av här.

 
Han räknar upp flera av aktiviteterna som finns på hotellet; shuffleboard, sällskapsspel, biograf, karaoke, mat och pétanque .

– Karaoken har varit extremt uppbokad sedan start. Både par, kompisgäng och stora sällskap som är på konferens vill sjunga av sig. Det är en bra teamaktivitet. Man kan till exempel boka in champagne-karaoke. Här har man aldrig en tråkig stund, tillägger han med ett skratt.

 
Lyckad start
Steffen Sander var tidigare hotelldirektör på Bank Hotel inne i centrala Stockholm och innan dess arbetade han i tio år på Radisson Blu med flera olika länder som arbetsplats.

– Att få vara med och öppna detta hotell såg jag som väldigt tilltalande och intressant.

Starten för hotellet har varit riktigt lyckad tycker han.

– I januari till exempel, när de flesta hotellen har det lugnt, då hade vi ganska stora sällskap som abonnerade Vana Spa. Det har varit både kick-offer och stora företag som har bokat in sig - det har verkligen varit över all förväntan. Det har inte varit några tecken på lågkonjunktur här, säger han och ler.

 
Hotellet har framför allt två målgrupper.

– Vi fyller en viktig funktion här. Det finns flera världsomspännande företag här i Södertälje och vi har gäster från bland annat USA och Asien. Det görs många tjänsteresor hit och det är stor efterfrågan på möten, utbildningar och lanseringar från alla kontinenter. Det finns flera bolag inom försäkring, tech- och IT-konsultföretag som vill skämma bort sina anställda med att boka hela Vana Spa och bjuda alla på middag. De kan även boka in en biovisning för alla.


Närheten till Stockholm gör att det blir tillgängligt för många.

– En fjärdedel av Sveriges befolkning kan ta sig till oss på mindre än en timme - hela Mälardalen och storstockholmsområdet. Vi har haft en del norska, danska och finska gäster som kommit hit för spaet. De vill avsluta sin vistelse i Stockholm med att komma hit och ta det lugnt.

Den största utmaningen har varit att hitta personal.

– Redan innan pandemin var det svårt med personal. Hos oss har det kanske varit lite lättare ändå än hos genomsnittet. Södertälje är ändå en stad med 100 000 innevånare och många som tidigare pendlade till jobb i Trosa och Järna har vi kunnat fånga upp och rekryterat.Ad Astra by Elite
Plats: Södertälje
Antal rum: 161 rum i nio olika kategorier
Öppnade: November 2022
Antal konferensrum: Tolv
Spa: Vana Spa Snäckviken
Arkitekt Vana Spa: Per Öberg
Inredningsarkitekt på hotellet: Skuggan
Fastighetsägare: Elite Hotels of Sweden
Byggföretag: Ed Bygg
Text och foto: Annika Rådlund