Alexander Sjögren vinnare i Bocuse d’Or Sverige
22 Sep 2015
världens mest prestigefyllda kocktävling. Den svenska uttagningen ägde rum idag på eftermiddagen på Restaurangakademien i Stockholm.
De fyra finalisterna tillagade varsin kötträtt som presenterades för juryn.
Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik
övertygade Alexander Sjögren juryn och tävlar därmed för första gången i Bocuse d’Or.
Stafettpinnen som Sveriges representant lämnas nu över från Tommy Myllymäki som tidigare
i år tog brons i Bocuse d’Or, Kock-VM, i Lyon och en guldmedalj i EM i Stockholm förra
året.
Första utmaningen för Alexander Sjögren blir att tävla i Bocuse d’Or Europe som
arrangeras i Budapest den 10-11 maj 2016. Placeringen i EM är sedan avgörande för att få en
plats till VM i Lyon där Bocuse d’Or går av stapeln i januari 2017.
- Nu ska jag ge allt för att ge Sverige sitt första guld i Bocuse d’Or på 20 år. Jag är övertygad
om att jag har det i mig och jag kommer att göra allt i min makt i tid, engagemang och
kunskap för att nå dit, säger Alexander Sjögren.
Vinnarrätten bestod av lamm som färserad rulle och sylta. Fänkålsvariation, tryfferad fårost,
jordärtskocka och hällestadsvamp.
Juryns motivering lyder:
Lekfull genomarbetad presentation med nylagat gott lamm i olika texturer, framlyft av
överraskande fänkålssmak i en bra tilltalande balans, för dagen den godaste maten.
Juryn bestod av:
Henrik Norström, Tommy Myllymäki, Björn Franzén, Jonas Lundgren, Jonas Dahlbom, Stefan
Karlsson, Pekka Tereävä, Per Lunding, Peter Jelksäter och Fredrik Eriksson.
Alexander Sjögren är bosatt i Lund och arbetade under nio år som köksmästare hos Anders
Vendel. Nu har han fullt fokus på Bocuse d’Or med första anhalt Kock-EM i maj 2016.
Finalisterna i årets svenska uttagning var:
Gustav Trägårdh, Adam Dahlberg, Andreas Edlund och Alexander Sjögren.
22 Sep 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok