Eriks Gondolen först ut med gesällbrev i serveringsyrket
4 Sep 2015
Eriks Gondolen tar emot sin första gesäll efter att ha blivit certifierade yrkesbedömare. Det är Lina Bergqvist som vill ta ett gesällbrev i serveringsyrket. Linas pappa var delägare i en restaurang och hon har arbetet på restauranger i hela sitt liv men saknar formella intyg.
-Det är ett jätteroligt yrke säger Lina. Variationen är stor och det finns så många olika vägar att gå. Man har hela världen som arbetsplats och jag möter dagligen nya spännande människor.
Tanken är att systemet med gesällbrev för kock, servering, reception och konferens ska höja statusen och kvalitén för serviceyrken i besöksnäringen. Den tysta kunskap som finns i branschen ska nu valideras och öka attraktiviteten för flera bristyrken inom hotell- och restaurang. För Linus Forsberg, vd på Eriks Gondolen, är de nyinrättade gesällbreven en välkommen möjlighet.
– Det känns fantastiskt att kunna ge duktiga yrkesmänniskor inom branschen ett erkännande, säger Linus Forsberg, vd för Eriks Gondolen. Nu kan de få ett papper på de kunskaper de fått genom utbildning och praktiskt nötande. Det är verkligen efterlängtat.
Lina Bergqvist ska nu bli bedömd under ett antal arbetsdagar som servitris i matsalen. Till stöd för bedömningen används UHR:s digitala valideringsverktyg. Blir hon godkänd i alla moment får hon ut ett gesällbrev som servitris, vilket hon då blir först med i landet enligt de nya provbestämmelserna som godkändes i mitten av mars.
www.uhr.nu
4 Sep 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok