De tävlar om att bli Årets Ekokock
28 Aug 2015
Det blir Patrik Sewerin från Gunnebo Kaffehus och Krog i Mölndal, Mats-Peter Kristiansen från Spira Food i Göteborg, Jacob Davidsson från PM & Vänner i Växjö och Fabian Olli Johansson från Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland som tävlar mot varandra i Årets Ekokock 2015.
Tävlingen arrangeras av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. I uttagningen av de kockar som gått vidare har stor vikt lagts vid om de använder råvaror ur ett hållbart perspektiv i sina recept.
– Kockarnas matval gör skillnad för människor, djur och miljö. Med tävlingen Årets Ekokock vill vi uppmärksamma alla professionella kockar och restauranger som aktivt väljer KRAV-märkt och ekologiskt, säger ekokocken Ulrika Brydling som leder tävlingen med sin kollega Erik Måneld.
Årets Ekokock 2015 äger rum i konserthuset i Växjö den 11:e september med start klockan 11.30. Tävlingen är en del av det stora evenemanget MAT2015. Vinnaren kommer bland annat att bli KRAVs profilkock under det kommande året samt få köksknivar från J.A Sundqvist.
Förra årets vinnare Luqaz Ottosson från Lilla Bjers Gårdskrog skickar med ett tips till årets tävlande:
– Jag tror på att sätta sig in och verkligen få förståelse för råvarorna man jobbar med. Ta reda på hur de odlas, var och av vem. Att ha en nära kontakt med producenten tycker jag är jätteviktigt.
I Årets Ekokock 2015 är blomkål huvudråvara. Här är de fyra finalisternas tävlingsrecept:
Patrik Sewerin, Gunnebo Kaffehus och Krog: Höbakad blomkål med krämig svedjeråg, blåmusslor och torskrygg.
Mats-Peter Kristiansen, Spira Food: Svensk oxkind från gröna gårdar, rilette på dennes oxsvans, savoykål och blomkålsblast. Picklad blomkål, rökt blomkålspuré, samt en rostad kål- och purjolöksbuljong. Kallrörd grov äppelsenap.
Jacob Davidsson, PM & Vänner: Blomkål, Lök, Sej – Variation på blomkål tillsammans brynt lökcreme, rökt smörsås och mjölkpocherad sej.
Fabian Olli Johansson, Lilla Bjers Gårdskrog: Smörstekta samt örtfyllda kycklingvingar med blomkålskräm, fondrostad blomkålstjälk, öl- och majspanerade blomkålsbuketter. Serveras med blomkålscrudité, dill, kapris och brynt smör.
Det här är Krav:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Krav-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger Krav ekonomisk förening ensamrätt till varumärket.
28 Aug 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok