Ekologisk Äppelmust Svinaberga 2014
24 Apr 2015
Mustmästarens utvalda är en rad äppelmuster, gjorda på utvalda äppelsorter eller frukt från utvalda odlingar. Musten pressas och tappas på vackra glasflaskor för att passa till lite festligare tillfälle och som ett alkoholfritt alternativ under vårens middagar.
Svinaberga är Kiviks Musteris egen ekologiska äppelodling på sluttningarna ner mot havet i Kivik. Där växer äppelsorter som Holsteiner Cox, Ingbo, Blenheim och Ribston. De har plockats just innan de nått riktigt full mognad för att få en lite torrare, rivigare must som kan passa bra till mat.
- Den milda hösten gav äpplena möjlighet att mogna långsamt vilket möjliggjorde att vi i lugn och ro kunde handplocka syrliga och aromatiska äpplen precis då balansen var optimal, berättar mustmästare Bengt Åkesson, fjärde generationen Åkesson.
Årets Skörd Äppelmust Svinaberga 2014 tappades i en begränsad upplaga – 29 000 flaskor – och kommer att finnas i alla Systembolagets butiker från den 2 mars till den sista maj. Därefter finns den i Musteributiken på Kiviks Musteri och på Solnäs Gårdsbutik utanför Lund, så länge lagret räcker.
Att dricka äppelmust är som att ”dricka ett äpple”. Mer naturligt kan det inte bli. Inga tillsatser – must är helt enkelt den råsaft man får fram när man pressar ett äpple, ingenting annat.
Kiviks Musteri AB drivs av fjärde generationen Åkesson. Musteriet ligger kvar på sin ursprungliga plats, mitt bland äppelodlingarna på Österlen. Där tillverkas allt från must, cider och fruktdrycker till sylt och marmelader. Där finsn både visningsträdgårdar, Musteributik, restaurang, café, plantskola och en nyanlagd naturpark med utsikt över Hanöbukten.
24 Apr 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok