Årets Hållbarhetskock 2014
13 Nov 2014
Johan Gottberg på Restaurang K-märkt i Garnisonen, Stockholm, fick igår motta Vi Konsumenters diplom som Årets Hållbarhets-kock 2014.
Så här löd motiveringen.
Restaurangen har en tydlig hållbarhetsprofil med lokala råvaror. Menyn ändras dagligen och styrs av de råvaror man kan få tag i. Tar en rätt slut, lagar man en annan. På det sättet står det restaurangen fritt att köpa in även små mängder av råvaror och svinnet kan därför minska även i leverantörsledet. K-märkt har också på ett enkelt och intelligent sätt reducerat matsvinnet från buffén till ett minimum. Gästerna väljer rätter, portionen vägs och betalas. Det innebär förstås att gästen tar just så mycket som han eller hon vill äta och ingenting slängs i onödan.
K-märkt Garnisonen ligger på Karlavägen i Stockholm och drivs av en kock, en vinkypare, en konditor - Johan Gottberg, Jens Dolk och Daniel Roos.
Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter som genom engagemang och kunskap vill bidra till att konsumentmakten stärks.
13 Nov 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok