Lotta Svensson vinnare i Mack-SM på Mitt kök
7 Nov 2014
På Mitt kök-mässan på Stockholmsmässan i Älvsjö tävlade igår åtta finalister från hela landet om vem som gör den bästa lunchmackan. Årets mackmästare blev Lotta Svensson från Jönköping med vinnarmackan ”Småländsk idyll.”
Åtta finalister tävlade idag på Mitt kök om vem som gör den trendigaste, nyttigaste och så klart - godaste lunchmackan. Juryn undersökte smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. De tävlande skulle färdigställa 20 mackor var under den 45 minuter långa finalen. Vinnare blev Lotta Svensson med sin macka ”Småländsk idyll”, ett surdegsbröd med tranbär fyllt med rökt sik, polkabeta, savoykål och majrovacrème.Tävlingen startade kl.10.00 och avgjordes kl. 14.00 på Allt om Mat-scenen.
Motiveringen löd:
”Vinnaren har skapat ett genomarbetat koncept fyllt med svenska smaker där hela naturen har samlats i vackra bröd som är fyllda med krispiga grönsaker från årstiden. Sedan toppat med mild rökighet och frisk syra från lingon.”
-Det känns otroligt roligt att vinna, speciellt mot sådana skickliga motståndare. Jag har lagt många timmar på träning och på att förfina min macka, och idag klaffade allting, säger vinnaren Lotta Svensson.
Flera av finalisterna hade tolkat svenska klassiker på ett nytt vis, och andra hade inspirerats av medelhavssmaker. Bröden, som utgör basen i finalmackorna, visar mångfalden av brödsorter vi har i Sverige. Finaljuryn fick smaka på allt ifrån ciabatta, bagels och tortillabröd till surdegsbröd och klassiskt svenskt knäckebröd.
Bakom tävlingen, som har drygt 10 år på nacken, står Sveriges Bagare och Konditorer. I juryn sitter såväl Brödinstitutet som en matskribent, representanter från Bagarlandslaget samt Årets Bagare 2014. Segraren Lotta Svensson vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
7 Nov 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan