Rekordmånga KRAV-julskinkor i år
6 Dec 2012
– Grisar på KRAV-märkta gårdar får leva ett riktigt svinaktigt liv. De får komma ut, de får böka i jorden och gyttjebada så fort säsongen tillåter. Vi tror att det gör julskinkan till en ännu trevligare del av julbordet, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Benny Melin på företaget Melins Kött är den som tillsammans med bland andra företaget Svenskt Butikskött står för försäljningen av KRAV-märkta julskinkor:
– Våra KRAV-godkända julskinkor från Jord på Trynets grisar rimmas i en saltlake med nitritfritt salt och en dutt socker såsom min mormor gjorde. Det behövs inga andra tillsatser för att få en naturlig, smakrik julskinka, säger Benny Melin.
Nitrit tillsätts i julskinkor och charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. Nitrit är en tillsats som KRAV inte tillåter eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken).
– För mig är smaken och saftigheten viktigare än färgen på julskinkan, säger Jens Linder, eko-kock och matskribent.
I Finland är julskinkan också en viktig del av julen, men här är nitrit ovanligt - istället efterfrågar konsumenter nitritfria julskinkor:
– 99 procent av alla julskinkor som säljs i Finland är nitritfria, säger Arto Jokinen, VD för det finska charkföretaget Pajuniemi.
Restauranger som serverar KRAV-märkt julskinka*:
- Arjeplog hotell, Arjeplog
- Dala Floda värdshus, Dala-Floda (KRAV-certifierad restaurang)
- Gullmarsstrand hotell och konferens, Fiskebäckskil
- Groovy food, Göteborg (KRAV-certifierad restaurang)
- Liseberg Heden, Göteborg (KRAV-certifierad restaurang)
- Villa Sjötorp, Ljungskile
- Gunnebo slott, Mölndal
- Kretsloppshuset, Mörsil
- Järnsta kulturförening, Nordingrå
- Olofsfors herrgård, Nordmaling
- Pensionat Strandkullen, Onsala
- Sätra Brunn Sala, Sala
- Sigtunastiftelsen, Sigtuna
- Kristina Konferens och Hotell, Sigtuna (KRAV-certifierad restaurang)
- Sergel Plaza Scandic, Stockholm (KRAV-certifierad restaurang)
- Tant Anci och fröken Sara, Sundsvall (KRAV-certifierad restaurang)
- Restaurang Socialize, Umeå (KRAV-certifierad restaurang)
- Primaten, Uppsala
- Restaurang Lingon, Uppsala
- Leilas Gourmetpizza, Vikmanshyttan
* Observera att listan kan sakna någon butik eller restaurang. Hör gärna av er om ni serverar KRAV-godkänd julskinka men inte finns med på listan.
6 Dec 2012
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"