100-årshyllning av Tore Wretman
13 Apr 2016
Tore Wretman drev Riche från 1945 och fram till 1976. Tores tanke om restaurangupplevelsen som helhet där inte bara mat utan även servering, inredning och konst var viktiga, är ett helhetstänk som fortfarande präglar Riche och Teatergrillen.
– Vi har Wretmandagar varje år men i år har vi kraftsamlat extra för skapa en 100-årshyllning värdig en legendar inom svensk gastronomi. I sann Wretmananda kommer hyllningen inte bara märkas i menyn utan i hela upplevelsen på plats, säger restaurangchef Maria Blom.
Tommy Myllymäki har i nära samarbete med Peder Andreasen kökschef på Riche och restaurangchef Maria Blom utformat årets Wretmandagar. Detta har gjorts i samråd med Per Nordlind som tidigare drev Bistro Jarl och som har arbetat under Tore Wretman.
Meny med fokus på det klassiska
Den tid då Tore var verksam på Riche och Teatergrillen tog husmanskosten stor plats i svenskarnas kök men även nya råvaror influerade matlagningen. I årets meny samsas husmanskosten med rätter gjorda av mer exklusiva råvaror.
– Med anledning av 100-årsdagen vill vi i menyn betona det klassiska och visa respekt för rätterna som de en gång i tiden skapades av Tore. Det är sällan man lagar mat på det här sättet nuförtiden och det känns därför extra kul att få möjlighet att göra det, säger Tommy Myllymäki som komponerat menyn tillsammans med Peder Andreasen.
På menyn står bland annat Tores egen favorit, kåldolmar, men också bland annat Sole Albert med vermouthsås, räk- & hummercocktail med Tores klassiker Rhode Island och paradefterrätten Riche Gala.
Upplevelse i matsalen
Under Wretmandagarna är det extra stort fokus på matsalsarbete med flambering och tranchering i matsalarna. Totalt kommer det att rulla fyra flamberingsvagnar på Riche och Teatergrillen under Wretmanveckan. Riche kommer under dessa dagar även prydas av illustrationer av Olle Eksell som tidigare använts på näsdukar som Olle Eksell gjort till Tore Wretman.
Tores favorit lakritsbåten
De många historierna om Tore Wretman och hans kokkonst samlar vi nu i en skrift som kommer ut till årets Wretmandagar. I skriften går vi till botten med historien kring den så populära och ofta misshandlade Toast Skagen, tar reda på vilken cognac som faktiskt passar bäst till Tores favorit lakritsbåten och intervjuar människor från nu och då kring arvet efter Tore.
13 Apr 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok