Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

100-årshyllning av Tore Wretman

 
  • Kökschef Peder Andreasen, kreativ ledare Tommy Myllymäki och Per Nordlind

    Kökschef Peder Andreasen, kreativ ledare Tommy Myllymäki och Per Nordlind

  • Research Wretmandagarna

    Research Wretmandagarna

  • Räk och hummercocktail

    Räk och hummercocktail

  • Riche gala

    Riche gala

  • Sole albert

    Sole albert

Föregående
Nästa
 
Teatergrillen och Riche hedrar Tore Wretman extra i år med anledning av hans 100-årsdag. Wretmandagarna 2016 blir därför en hel veckas lång hyllning från 2-8 maj. Ett hommage som i år inte bara äger rum på Teatergrillen där evenemanget traditionsenligt är, utan även på restaurang Riche.

Tore Wretman drev Riche från 1945 och fram till 1976. Tores tanke om restaurangupplevelsen som helhet där inte bara mat utan även servering, inredning och konst var viktiga, är ett helhetstänk som fortfarande präglar Riche och Teatergrillen.

– Vi har Wretmandagar varje år men i år har vi kraftsamlat extra för skapa en 100-årshyllning värdig en legendar inom svensk gastronomi. I sann Wretmananda kommer hyllningen inte bara märkas i menyn utan i hela upplevelsen på plats, säger restaurangchef Maria Blom.

Tommy Myllymäki har i nära samarbete med Peder Andreasen kökschef på Riche och restaurangchef Maria Blom utformat årets Wretmandagar. Detta har gjorts i samråd med Per Nordlind som tidigare drev Bistro Jarl och som har arbetat under Tore Wretman.

Meny med fokus på det klassiska
Den tid då Tore var verksam på Riche och Teatergrillen tog husmanskosten stor plats i svenskarnas kök men även nya råvaror influerade matlagningen. I årets meny samsas husmanskosten med rätter gjorda av mer exklusiva råvaror.

– Med anledning av 100-årsdagen vill vi i menyn betona det klassiska och visa respekt för rätterna som de en gång i tiden skapades av Tore. Det är sällan man lagar mat på det här sättet nuförtiden och det känns därför extra kul att få möjlighet att göra det, säger Tommy Myllymäki som komponerat menyn tillsammans med Peder Andreasen.

På menyn står bland annat Tores egen favorit, kåldolmar, men också bland annat Sole Albert med vermouthsås, räk- & hummercocktail med Tores klassiker Rhode Island och paradefterrätten Riche Gala.

Upplevelse i matsalen
Under Wretmandagarna är det extra stort fokus på matsalsarbete med flambering och tranchering i matsalarna. Totalt kommer det att rulla fyra flamberingsvagnar på Riche och Teatergrillen under Wretmanveckan. Riche kommer under dessa dagar även prydas av illustrationer av Olle Eksell som tidigare använts på näsdukar som Olle Eksell gjort till Tore Wretman.

Tores favorit lakritsbåten
De många historierna om Tore Wretman och hans kokkonst samlar vi nu i en skrift som kommer ut till årets Wretmandagar. I skriften går vi till botten med historien kring den så populära och ofta misshandlade Toast Skagen, tar reda på vilken cognac som faktiskt passar bäst till Tores favorit lakritsbåten och intervjuar människor från nu och då kring arvet efter Tore.



Taggar

Nyheter