Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så här färgar du ägg med naturliga råvaror

 
  • Ägg färgade med naturliga råvaror får unika mönster och kulörer.

    Ägg färgade med naturliga råvaror får unika mönster och kulörer.

  • Blåbär ger äggen en vacker blå färg.

    Blåbär ger äggen en vacker blå färg.

  • Ingefära och rödbeta ger mycket färg.

    Ingefära och rödbeta ger mycket färg.

Föregående
Nästa
 
Hönsägg, kalkonägg eller vaktelägg? Spenat, lingon eller gurkmeja? Valen i påsk förberedelserna är många. Just spenat, lingon och gurkmeja kanske inte låter som klassiska påsk ingredienser, men med dessa naturliga råvaror kan du färga äggen i sköna kulörer. Då behövs inga inköp av vattenfärg och tuschpennor, färga naturligt istället.

Exempel på bra råvaror att färga in med är bland annat blåbär, rödbeta, gurkmeja, lökskal och spenat och själva färgningen går både relativt snabbt och är enkelt.

Här ger handlarna i Östermalms saluhall i Stockholm sina bästa tips hur man färgar ägg med naturliga råvaror:

1. Koka ägg.

2. Blanda vatten, salt, en skvätt vinäger/ättika och råvaran du vill färga med i en kastrull. Låt koka i ungefär 15 minuter.

3. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt de ligga tills de fått önskad nyans. Behåll råvaran i lagen om du vill att äggen ska få lite spräcklig struktur.

4. Häll av allt vatten. Låt äggen torka försiktigt.Storsatsning på påsken i Östermalmshallen:
Till äggfärgning kanske hönsäggen är det mest naturliga valet, men inte nödvändigtvis till maten. Hos vilthandlarna Melanders och B. Andersson i Östermalms saluhall återfinns både hönsägg, kalkonägg, vaktelägg och gåsägg. Utöver att vara en riktig delikatess kan vakteläggen, och även gås- och kalkonäggen, vara en perfekt prydnad på påskbordet utan att behöva färgas, då dessa ägg redan är mönstrade av naturen.

Rom, lax och sill hittas i diskarna hos Åhs fiskaffär, Melanders och Lisa Elmqvist. Lammstek, lammracks och lammytterfilé återfinns hos M Seger, Melanders och Willy Ohlsson. För den som inte lät alla rödbetor gå åt till äggfärgningen är grillade rödbetor, garnerade med chevré, ett perfekt komplement till lammracks.

För chokladälskaren eller den som vill ge ett ordentligt tack till påskgummor och gubbar på Skärtorsdagen finns Betsy Sandberg Choklad behjälplig. Med handgjorda tryfflar, nougat och kola är det förmodligen inte bara barnen som blir nöjda av utbudet. Utöver att erbjuda sina egna högkvalitativa godsaker återfinns även utvalda produkter från andra ledande chocolaterier i Europa. Påsken är en härlig högtid med mycket fokus på pyssel, mat och godis, i Östermalms saluhall erbjuds inspiration och variation i påskutbudet för både stora och små.
Av: Annika Rådlund Källa: Östermalms saluhall
Foto: Richard von Hofsten