Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Petter Stordalen designar svit på Icehotel i Jukkasjärvi

 
Petter Stordalen designar svit på Icehotel i JukkasjärviPetter Stordalen designar svit på årets Icehotel i Jukkasjärvi.  Peter Stordalen ligger bakom tiotusentals hotellrum i hela Norden, men det här är första gången han designar ett hotellrum av is och snö. Det ska bli en konstsvit som hyllar kraften att nå sina drömmar. 

Den första snön har precis kommit och på Icehotel i Jukkasjärvi skapas nu konst både i den permanenta delen, Icehotel 365, och snart även i Icehotel Winter som är den vinteröppna delen av hotellet. 1 300 isblock ska förvandlas till is och totalt är 35 konstnärer med och skapar konsten.

Nyligen ingick Icehotel ett samarbete med Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts och nu får Petter A. Stordalen genom att designa en konstsvit chans att lära känna Icehotels viktigaste beståndsdelar, snön och isen, på nära håll.

Speciellt för i år är att konstnärerna är handplockade av Icehotel och i år ska Petter A. Stordalen designa en av sviterna på Icehotel. Tillsammans med hotellets Creative Director Luca Roncoroni ska en konstsvit av is och snö skapas och den 11 december välkomnas de första gästerna till den säsongsöppna delen.

– Jag älskar det Icehotel står för, ett hållbart hotell byggt på naturens villkor och ett starkt entreprenörskap. När jag fick frågan om att designa ett rum på Icehotel så var min spontana reaktion “Ja! Hur svårt kan det vara?! Det här har jag gjort massvis av gånger tidigare”, säger Petter Stordalen.  
       Konstsviten är tänkt att
inspirera andra och den ska symbolisera värden som Stordalen står för, nämligen kraften att komma dit du vill och nå dina drömmar, entreprenörskap och drivkraft.

– Det jag inte tänkte på då var de särskilda utmaningar det innebär att designa och bygga hotellrum av is och snö. Den här processen har gett mig en ny dimension kring vad som krävs för att bygga hotellrum. Det blir spännande att se hur min designtanke utvecklas när vi börjar skulpterar ut den i is.

–Stordalens energi och visuella uttryck har kommit väl till pass i designprocessen, som har varit både kreativ och rolig. Men hur konstsviten kommer att se ut är en hemlighet än så länge…Nu är designen klar och skapandet ska snart börja, säger Luca Roncoroni.

  Den 11 december slår portarna upp till vinterns Icehotel, men redan nu kan gästerna sova bland iskonst, uppleva norrsken och vildmarksäventyr och även se konsten ta form i den permanenta delen, Icehotel 365.

–Jag tror Petter och jag tänker lite lika. Man ska inte ge upp utan utgå från vad man har och kämpa på! Det ska bli kul att se hans svit i december, säger Yngve Bergqvist, grundare och en av huvudägarna av Icehotel.

 

Kort fakta om Icehotel

10 SEKUNDER – den totala mängden is som används för att skapa vinterdelen av hotellet motsvarar tio sekunders vattenflöde i Torne älv.  
1 000 ISKRISTALLER – de ikoniska kristallkronorna bär 1 000 iskristaller som skulpteras för hand.  
110 MILJONER ISGLASSAR – det huvudsakliga byggmaterialet är “snis” (en mix av snö och is). 30 000 kubikmeter – eller motsvarande 110 miljoner isglassar – används för att göra golv, tak och väggar till hotellet.  
ICEHOTEL MEST GOOGLAT – Icehotel var 2016 Sveriges mest googlade turistdesintation av personer utanför Sverige.  
Av: Annika Rådlund Källa: Nordic Choice hotels och Icehotel
Foto: Icebar Design by PinPinStudio & foto Asaf Kliger


 

Taggar

Bygg Konst Hotell Nyheter