Nytt företag satsar på sugrör av svensk vass
23 Maj 2019
Det var en process för svenska Raws att identifiera sin första produkt för att kunna erbjuda ett alternativ till plast som inte innebär en långdragen process eller beteendeförändring hos användarna. Efter att ha utvärderat alternativ med vete, halm och andra naturprodukter stod det klart att det bästa, i både produktion och användning, är vass.
Produktionen är enkel. Vass i Norrköping skördas, samlas och spolas. En uppvärmning, för att ta bort eventuella bakterier, och avtorkning senare är de redo att användas.
- Jag tror att alla idag vill använda mindre plast, Raws ger möjligheten att faktiskt göra det. Det är idag som ett minfält att undvika plast om dagarna, därför startades Raws. Vi kommer också att skänka 10% av vinsten till organisationer som jobbar för att rensa upp plast vi redan har konsumerat och tyvärr kastat i naturen och våra hav. Vi är inte här för att predika eller be någon att kompromissa, vi har helt enkelt enligt oss det bästa sugröret på marknaden idag. Vi driver en revolution mot plast, säger Eyoel Lundberg, grundare och VD på Raws.
I produktionen är inte fokus endast på företagets produkt. Överbliven del av strået efter att sugröret har skurits ut kan användas dels som blompinnar, men kanske ännu viktigare är att allt överflödigt strå kan användas för bioenergi. Skulle ett använt vassugrör hamna i naturen bryts det ned naturligt.
Ytterligare en fördel med Raws är att vass kan skördas lokalt för att minska transporter och onödiga omvägar. Förpackningarna är tillverkade av kartong, för att undvika plast, och de finns i både i konsumentförpackningar och i storpack för restauranger och barer.
- Vi i Sverige har en vana att utmana ”status quo”, det är vad vi har gjort här också. Alternativen till plastsugrör som finns på marknaden idag är inte bra nog på grund av produktions- och transportpåverkan. Antingen skördas skog eller så tillverkas metall för att sedan skickas till varje lokal marknad, vi har identifierat ett råmaterial som hittills har setts som avfall vid avverkning och tagit vara på det. Varje marknad vi aktiverar kan också lokal skörd och produktion som är målet för oss, fortsätter Lundberg.
Han menar också att det här är ett billigare alternativ än metallsugrör, som kanske också är något som gästerna gärna tar med sig hem från baren.
Text och foto: Annika Rådlund
23 Maj 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kändisarna vi helst firar midsommar med
En kock är med bland Topp 5:
-
Smådalarö Gård Hotell & Spa fick två utmärkelser i LIV Hospitality Design Awards
"Det är fantastiskt att Smådalarö Gård, som enda skandinaviska hotell, får motta ett sådant ansett internationellt designpris"
-
Recept på avec: Rabarbershot med vanilj
Somrig avec med vanilj och rabarber
-
Midsommarrecept av Sveriges Mästerkock Adam Thulin
Södersill, Midsommarlax och Smörrebröd med auberginesill
-
Här ska svenskarna fira midsommar i år
Årets midsommardestinationer:
-
De ritar Michelinkrögarens krog
Krögaren Daniel Berlin tar hjälp av FOJAB.
-
Nordic Choice Hotels byter namn till Strawberry
"Vi ska vara bäst i klassen på hotellupplevelsen"