Midsommarrecept av Sveriges Mästerkock Adam Thulin
20 Jun 2022
Recepten skapades för Söderhallarnas digitala satsning - Saluhall Live. Avsnittet med midsommarmat bjöd på inspiration inför midsommar signerad Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock 2022 och Nisse Molinder, grundare av Melander. Under livesändningen lagade Adam tre goda recept som sätter guldkant på midsommarbordet, bland annat den blivande klassikern Södersillen. Där har Adam tolkat Södermalm i form av en sill. I Södersill hittar vi bland annat Comté, dragon och grönpeppar. Södersillen kommer även att finnas tillgänglig att köpa från veckan innan midsommar, hos Melanders Fisk i Söderhallarna.
Adam Thulins recept
Södersill
Ingredienser:
2 inlagda sillfiléer skurna i gaffelstora bitar alt 200gr klargravad sill/strömming
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraiche
0,5 msk dijon
1 msk spad från inlagd grönpeppar
0,5 msk inlagd grönpeppar
0,5 msk torkad dragon
50 g lagrad Comté/Gruyère eller parmesan finriven
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser utom sill
2. Vänd ned sillen i smeten, gärna 24 timmar innan3. Garnera med färska örter innan servering
Midsommarlax
Ingredienser:
200 g gravad lax
2 dl crème fraiche
1,5 dl vatten
0,5 dl kallpressad rapsolja
3 msk finriven pepparrot
2 skivor rågbröd
Smör
Dill
Körvel
Ätbara blommor
Gör så här:
1. Blanda ihop crème fraiche, vatten, pepparrot i en skål samt smaka av med salt, låt stå till servering
2. Smula rågbrödet och stek krispigt i smör, låt svalna innan servering
3. Lägg laxskivorna på tallriken, toppa med det smörstekta rågbrödet
4. Tillsätt den kallpressade rapsoljan i pepparrots dressingen och häll önskad mängd dressing runt om laxen
5. Toppa laxen med dillvippor, körvel och ätbara blommor.
Auberginesill
Ingredienser:
1 aubergine
1 morot
1 rödlök
4 lagerblad
7 kryddpepparkorn
1 dl ättika
1,5 dl socker
3 dl vatten
Neutral olja
Gör så här:
1. Skär auberginen på längden i 6 delar
2. Hetta upp mycket olja i en stekpanna och stek auberginen tills den fått lite färg
3. Låt svalna lite och skär i mindre bitar ca 3x3 cm och lägg i en burk med lock
4. Skär ner moroten och rödlöken i bitar samt tillsätt i burken
5. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och kryddpepparn i en liten kastrull
6. Häll ner lagen i burken tillsammans med auberginen, löken & moroten
7. Låt stå över natten
Kräm på lupinböna
Ingredienser:
1,5 dl lupinbönor
2,5 dl vegansk crème fraiche
Zest från 1/2 citron
2 msk citronsaft
1/2 dl kallpressad rapsolja
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Koka lupinbönorna i en stor kastrull i rikligt med vatten i 60 minuter
2. Häll av de kokta lupinbönorna och mixa slät med resterande ingredienser med blender eller handmixer
3. Smaka av med salt & peppar
Montering
Ingredienser:
4 skivor rågbröd
Ätbara blommor
Körvel
Gör så här:
1. Lägg önskad mängd auberginesill på rågbröden
2. Lägg en stor klick av lupinbönakrämen bredvid och gör ett hål i krämen med en sked och tillsätt kallpressad rapsolja i hålet
3. Garnera med ätbara blommor och körvel
Saluhall Live
Sedan starten i mars har matintresserade i hela landet kunnat ta del av säsong 2 av Saluhall Live från Söderhallarna i Stockholm. Saluhall Live är liveshopping med fokus på mat och dryck. Utöver liveshopping, har säsong 2 även erbjudit matsvinnshacks, djupdykning i pastahantverket och lanseringen av Söderburgaren. Sista avsnittet för säsongen sändes den 15 juni och kretsade kring midsommar och härliga recept att addera till årets midsommarbord. Recepten är framtagna av än Adam Thulin.
20 Jun 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"