Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svenska Kocklandslaget tipsar om en nationaldagsmeny

 
Svenska Kocklandslaget tipsar om en nationaldagsmenyVarmrätten består av Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås i Svenska kocklandslagets Nationaldagsmeny. Den 6:e juni hissas flaggan, sommaren står runt hörnet, syrenen blommar för fullt och många är lediga. Men vad äter man egentligen för mat på Sveriges Nationaldag? Det har Svenska Kocklandslaget låtit tolka tillsammans med Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost, i en trerätters nationaldagsmeny inspirerad av alla tiders svenska klassiker.

Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges Nationaldag 1983. Inte nog med det – sedan 2005 är nationaldagen en nationell helgdag då många är lediga och kan fira och njuta. Det finns inga riktlinjer på hur nationaldagen ska firas och framför allt har vi inte några traditionella maträtter för dagen, utan klassiska smörgåsbordsrätter lockar mest. Det vill Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost tillsammans med Svenska Kocklandslaget ändra på, och har därför inför den 6 juni tagit fram en nationaldagsmeny.

– Det är synd att Sveriges Nationaldag inte har tydlig röd tråd när det kommer till vad vi äter under firandet. Därför är vi otroligt spända på att presentera en meny som har samlat Sveriges bästa råvaror i tre rätter som möter svenskarnas behov av en riktig festmåltid dagen till ära, säger Maria Berggren, Produktchef Melleruds Pilsner.

Nationaldagsmenyn utlovar en gastronomisk smakupplevelse i regi av stjärnkocken Ida Bauhn från Svenska Kocklandslaget. Ida har tagit fram en trerättersmeny på svenska råvaror som är i säsong just nu och passar ett nationaldagsfirande.

– Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu. Det känns härligt att få hylla vår nationaldag med en meny, rätterna är utformade som en liten lagom utmaning till alla hemmakockar men som alla kan lyckas med, säger Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget.

Rätterna som ingår i nationaldagsmenyn
Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost®, sparris och löjrom
Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås
Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass

– Menyn känns verkligen svensk och festlig – och den passar definitivt att bjuda på vid fler tillfällen i sommar, säger Lina Jonsson, Innovationsansvarig Västerbottensost. 


Recepten finns här.

Källa: Svenska kocklandslaget och Norrmejerier