Svenska Kocklandslaget tipsar om en nationaldagsmeny
31 Maj 2022
Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges Nationaldag 1983. Inte nog med det – sedan 2005 är nationaldagen en nationell helgdag då många är lediga och kan fira och njuta. Det finns inga riktlinjer på hur nationaldagen ska firas och framför allt har vi inte några traditionella maträtter för dagen, utan klassiska smörgåsbordsrätter lockar mest. Det vill Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost tillsammans med Svenska Kocklandslaget ändra på, och har därför inför den 6 juni tagit fram en nationaldagsmeny.
– Det är synd att Sveriges Nationaldag inte har tydlig röd tråd när det kommer till vad vi äter under firandet. Därför är vi otroligt spända på att presentera en meny som har samlat Sveriges bästa råvaror i tre rätter som möter svenskarnas behov av en riktig festmåltid dagen till ära, säger Maria Berggren, Produktchef Melleruds Pilsner.
Nationaldagsmenyn utlovar en gastronomisk smakupplevelse i regi av stjärnkocken Ida Bauhn från Svenska Kocklandslaget. Ida har tagit fram en trerättersmeny på svenska råvaror som är i säsong just nu och passar ett nationaldagsfirande.
– Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu. Det känns härligt att få hylla vår nationaldag med en meny, rätterna är utformade som en liten lagom utmaning till alla hemmakockar men som alla kan lyckas med, säger Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget.
Rätterna som ingår i nationaldagsmenyn
Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost®, sparris och löjrom
Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås
Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass
– Menyn känns verkligen svensk och festlig – och den passar definitivt att bjuda på vid fler tillfällen i sommar, säger Lina Jonsson, Innovationsansvarig Västerbottensost.
31 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"