Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hon blev utsedd till Sveriges bästa bartender

 
  • Josephine Sondlo ”Sveriges bästa bartender”

    Josephine Sondlo ”Sveriges bästa bartender”

  • Josephine Sond vann den nordeuropeiska finalen av World Class 2019.

    Josephine Sond vann den nordeuropeiska finalen av World Class 2019.

Föregående
Nästa
 
I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa bartender” i den nordeuropeiska finalen av World Class. Förutom titeln Sverige bästa bartender får hon också representera Sverige i den globala finalen av World Class. Där kommer hon att tävla om titeln som Världens bästa bartender.

Den nordeuropeiska finalen av World Class, världens största bartendertävling, hölls i Rotterdam. Målet med tävlingen var att utse en vinnare från varje land som ska få representera sitt land i den globala finalen av World Class i Glasgow i september. Under två dagar tävlade 18 bartenders i en uppvisning i charm, personlighet och förmågan att skapa utsökta och innovativa cocktails. Under tävlingens sista dag framträdde Josephine Sondlo, från Indio Kitchen i Stockholm, som den bästa bartendern från Sverige framför sina landsmän Michael John Straatman och Magnus Widmark.

Finalen ägde rum på Nolet Destilleriet i Schiedman, hem till de 325 år gamla familjeägda high-end vodkan Ketel One. Vid denna tidpunkt hade de tävlande redan genomfört tre tävlingar.
 Den första dagen fokuserade på blindtester, och under finaldagen testades dem i en Bee Conscious-tävling. Senare den dagen var de även tvungna att visa sin förmåga att arbeta snabbt och samtidigt underhålla sina gäster. Deltagarna var tvungna att blanda sex klassiska cocktails på sju minuter med Ketel One, Tanqueray No. 10, Zacapa, Don Julio, Johnnie Walker och Bulleit Bourbon. Varje bartender hade friheten att sätta sin personliga prägel på dessa klassiker. När poängen från de tre olika tävlingarna räknades ihop var det ingen tvekan om vem som var vinnaren.

-       Som jag ser det gjorde Josephine dagens bästa cocktail. Hennes skapelse smakade fantastiskt, den var otroligt bra balanserad och serverades perfekt. Tekniskt sätt var det en Bloody Mary, men fungerade lika bra som ett glas Champagne, och även presentationen hade en spännande och överraskande twist. Om jag hade nöjet och möjligheten att dricka en sådan i en bar på en fredag, hade jag gärna beställt en till. Om hon kan lugna sina nerver kan hon gå väldigt långt i Glasgow, säger Alf del Portillo, domare och Bulleit Bourbon ambassadör från Benelux. 
-  Det känns fantastiskt! Jag är exalterad, glad och samtidigt lite tom, i och med adrenalinet. Samtidigt känner jag att jag redan börjat planera vägen mot den globala finalen i september. Jag vet vad jag kan förvänta mig, då jag varit med förut, men förra gången lyckades jag inte förbereda mig mentalt för tävlingen. Jag måste bli bättre på att strukturera min lediga tid och jag måste verkligen ta tag i dessa två utmaningar under de kommande månaderna. Det finns ingen anledning att delta om du inte verkligen försöker vinna allt, så det är mitt mål i år, säger Josephine Sondlo. Josephine Sondlo
Josephine Sondlo vardag kretsar kring en gård med 25 isländska ponnyer, ungefär en timmes bilresa utanför Stockholm. Hon börjar vanligtvis sin dag med att ta hand om djuren, innan det bär av mot Stockholm på eftermiddagen, där hon jobbar på Indio Kitchen. Josephine är en miljömedveten bartender som alltid beaktar hållbarhet när hon skapar sina cocktails. Josephine kan nu se fram emot en utbildning som kommer vara fram till den globala finalen i september, där hon kommer introduceras till den absoluta eliten i cocktailvärlden. Om Diageo World Class 
Diageo World Class är världens största bartendertävling. 15 000 bartenders från 57 olika länder har hittills blivit tränade i tävlingen, som nu är inne på sitt 8:e år. 
I tävlingen blir alla bartenders testade i sina kunskaper inom mixologi samt sin förmåga att skapa en exceptionell drinkupplevelse och därmed ta kärnan i bartenderskapet till nya nivåer. 
Diageo World Class ger alla deltagande bartenders vägledning och träning genom det partnerskap Diageo har med många av industrins framstående aktörer, och vinnaren i tävlingen brukar efter att den avslutats rankas högt internationellt. 
Alla bartenders testas i en rad olika utmaningar, alla centrerade runt Diageos portfölj av dryckesvarumärken, så som: Ketel One, Cîroc, Tanqueray no. TEN, Don Julio, Zacapa rom, Talisker, Cardhu och Singleton Classic Malts, Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label samt Johnnie Walker Platinum Labe.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Diageo