Fler inspektioner för att hitta bakterier i hamburgare
21 Jun 2018
– Målet är att restaurangerna ska göra rätt och att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera företagen, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Kommunernas livsmedelskontroll ska göra kontroller på restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Livsmedelsverket ska kontrollera kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.
– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger, Ulrika Andersson.
STEC, som kallas Ehec när den smittar människor, är vanligare på nötkött från andra länder än på nötkött från Sverige. Antalet rapporterade utbrott där konsumenter har smittats av hamburgare som avsiktligt serverats understekt, rare eller medium-rare, är få.
– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Ulrika Andersson.
Kontrollprojektet ska vara klart i december 2018 och erfarenheterna kommer att användas i livsmedelskontrollen.
Fakta om ehec
Den hälsofara som främst kan förekomma i rå köttfärs från nötkreatur är shigatoxinproducerande E. coli (STEC), vilken är en tarmbakterie som finns hos djur. När bakterien smittar människa kallas den Enterohemorragisk E. coli, Ehec, och kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador. Barn är särskilt känsliga och dödsfall har förekommit.
Symtomen på Ehec är allt ifrån milda symtom med diarré och magsmärtor till blodig diarré. Cirka 5 procent av dem som insjuknar utvecklar HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, vilket är en allvarlig följdsjukdom som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.
Råd för att undvika att bli smittad
Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter
Smaka inte på rå köttfärs
Genomstek köttfärs ordentligt
Drick inte opastöriserad mjölk
Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk
Skölj grönsaker ordentligt
Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
Foto: Getty Images
21 Jun 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"