Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Birgit Nilssons egen dessert och pralin

 
  • Desserten ”La Nilsson 100” och pralinen ”La Nilsson”

    Desserten ”La Nilsson 100” och pralinen ”La Nilsson”

  • Rickard Söderberg och Joel Lindqvist har skapat Birgit Nilssons dessert och pralin tillsammans.

    Rickard Söderberg och Joel Lindqvist har skapat Birgit Nilssons dessert och pralin tillsammans.

Föregående
Nästa
 
Ett av världens mest unika konstnärskap har tolkats i bakverk. Dessa kommer att avnjutas den 11 oktober i samband med the Birgit Nilsson Prize Award på Kungliga Operan i Stockholm samt den efterföljande galamiddagen på Grand Hotel. Då serveras desserten ”La Nilsson 100” och pralinen ”La Nilsson” för första gången.

Det är två sanna kreatörer och vänner som tagit fram bakverken, operasångaren Rickard Söderberg och dessertmästaren Joel Lindqvist.

Båda dessa är baserade på vad som finns i historisk, svensk mylla från Birgit Nilssons hembygd och av dagens sunt och naturligt odlande och matproduktion. Allt i produkterna är ekologiskt, naturligt veganskt och helt fritt från nötter. De innehåller klassiska och jordnära råvaror i kombination med milda, skira blommor som växer där Birgit Nilsson hade sitt hem.

 

Så här beskriver Rickard och Joel sina skapelser:
"För att sjunga Wagner behöver man en bra röst och rejäla skor”.
Orden är Birgit Nilssons, och vi har satt dessa stabila Wagnerskor som grund i vår dessert med en botten av rostade pumpafrön och kulturarvsvete.

Desserten genomsyras av en krämig 70-procentig chokladmousse där chokladens djärva sting framträder starkare än dess sötma, precis som i Birgit Nilssons omisskännliga humor. La Nilsson själv låg i betlandet på Bjärehalvön innan hon begav sej mot världens scener, och vi hyllar detta bondska arv genom hjärtat av rödbetspannacotta. Var än La Nilsson sjöng överöstes hon av blommor. Därför har vår bakelse en curd gjord på blommor som växer i hennes hemby Västra Karup, bl.a. ros, ringblomma och vitklöver samt en gelé av väldoftande syren och fläder.

Rickard och Joel har inspirerats av Birgit Nilssons jordnära förhållande till livet och till sin hembygd, hennes storartade artisteri och möjligheterna som finns i skapandet av desserter och sötsaker.

– Bakverken består av två delar. Den ena är bakgrunden i Birgit Nilsson liv och konstnärskap som jag fördjupat mig i till den grad att hon går arm i arm med mig livet ut. Det andra är det tekniska hantverket som Joel står för när han förkroppsligar denna berättelse om Birgit Nilsson, förklarar Rickard Söderberg.

Det är samma ingredienser (pumpafrön, kulturavsvete, rödbetor, 70 procentig choklad, ros, ringblomma, syrén och klöver) i desserten och i pralinen. De båda har samma smaker men olika konsistens och form. Desserten har formen av ett hjärta och pralinen är rund.

Joel Lindqvist om hur han arbetar:
– Jag tycker om att hela tiden skapa nya saker och ta ut svängarna i smaker och råvaror för att få något välsmakande och speciellt att äta och avsluta fina måltider med. Det här samarbetet har varit väldigt roligt.

Andra viktiga historiska personer som tidigare fått ge namn åt bakelser är Napoleon och kung Gustav II Adolf. En som fått ge namn åt en pralin är ingen mindre än Mozart, Mozart-kugeln.

 

Så kom idén till
Både Rickard och Joel bor i Skåne, några kvarter från varandra. Det upptäckte Rickard när han vunnit hela Sverige bakar och Joel vann i Dessertmästarna. Rickard tog kontakt med Joel och bad honom ordna menyn till hans 40-årskalas. Rickard önskade att Joel skulle vara sitt vildaste och mest underbara. Det blev en middag med bara desserter på olika teman. Detta projekt förstärkte vänskapen.

Idén till bakverk för att hylla Birgit Nilsson väcktes i samband med att Rickard är en hängiven beundrare av Birgit Nilsson. Det blev mycket resonemang om Birgit, hennes musik, hembygd och passioner för musik och det jordnära. Och när detta skulle översättas i bakverk var det Joels partiska kunskaper som förverkligade hans och Rickards visioner om vad som skulle kunna representera Birgit Nilsson. De lanserade sin idé och Birgit Nilsson Foundation var glada för ännu ett sätt att hylla Birgit Nilsson. Resultatet blev två olika sötsaker, en bakelse och en pralin.




Om The Birgit Nilsson prize 
Prissumman på en miljon US dollar gör Birgit Nilsson Prize till det största priset som delas ut inom klassisk musik. Det delas ut vartannat eller vart tredje år för enastående prestationer inom opera- /konsertområdet till en aktiv sångare (inom området opera, konsert, oratorium eller sång); en aktiv dirigent (inom opera eller konsert); en institution med en enastående meritlista inom opera eller konsertmusik, såsom en orkester, en kör; eller ett operakompani (under förutsättning att uppsättningen är en enastående produktion som är uppsatt i kompositörens anda).

Birgit Nilsson Foundation instiftades av Birgit Nilsson mot slutet av sin karriär. Stiftelsens syfte är uteslutande att arbeta med detta pris. 
Detta är fjärde gången som priset delas ut. Birgit Nilsson valde personligen den första pristagaren, Plácido Domingo, som fick priset år 2009. De andra och tredje pristagarna, dirigenten Riccardo Muti 2011 och Wienfilharmonikerna 2014, valdes av en framstående internationell jury av klassiska musikexperter

www-birgitnilssonprize.org





Av: Annika Rådlund Källa: Birgin Nilsson Foundation 
Foto: Andreas Paulsson

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer