Andreas Hedlund ”Årets Tryffelkock”
3 Okt 2014
Som tongivande förrättsingrediens i senaste Nobelmenyn hamnade den gotländska tryffeln i det internationella strålkastarljuset. I sin roll som gastronomiskt ansvarig på Stadshusrestauranger har Andreas Hedlund, Årets Kock-vinnare och tvåfaldig Nobelkock, ofta låtit den ”den svarta diamanten” få ge smak åt sina kreationer.
”Årets Tryffelkock” är en utmärkelse som Gotlands Tryffelakademi utser årligen för att premiera matkreatörer som har gynnat utvecklingen av tryffelnäringen på Gotland t.ex. genom att inom restaurangnäringen bidragit till höjd tryffelkompetens, utvecklat nya tryffelrätter, visat möjligheterna med den gotländska tryffeln och/eller utvecklat matupplevelseturismen kring tryffel. ”Årets Tryffelkock” presenterades av Gotlands Landshövding Cecilia Schelin Seidegård på Stadshuskällaren fredagen den 3 oktober. Andreas Hedlund kommer att ta emot sin utmärkelse vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 15 november under Gotlands Tryffelfestival. Juryn som utser ”Årets Tryffelkock” är styrelsen för Gotlands Tryffelakademi.
Juryns motivering lyder: Andreas Hedlund har som få andra tagit till sig den gotländska tryffeln, förstått dess innersta väsen och sedan fört vidare sin kunskap till kockar och matälskare genom gourmetmenyer, kurser och workshops. Under två Nobelmiddagar har Andreas Hedlund bjudit världseliten på den gotländska tryffeln från sin allra bästa sida. Genom nyfikenhet och lyhördhet för det som är tryffelns essens, har Andreas fått den att blomstra och ge sin arom till fantastiska kreationer. Genom sin pedagogiska verksamhet för han ut kunskapen om hur man nyttjar tryffeln och lär fler om dess magi och hur man bäst handskas med den.
Tryffeln växer vilt på Gotland och bildas på våren, växer till under sommaren och mognar i oktober t o m december. Den skördas med hjälp av doftkänsliga hundar. Inför 2013 års Nobelbankett skördades just gotländsk tryffel till förrätten ”Pärlhönsmosaik, morotsvariation med gotländsk tryffel och kantarellduxelle med tryffelmajonnäs” skapad av Andreas Hedlund och Fredrik Björlin.
- Jag använder gärna tryffel som smaksättare, berättar Andreas Hedlund. Det är en råvara som jag nu har lärt mig hur jag ska använda och bara älskar att man först använder aromen sedan själva tryffeln.
Priset ”Årets Tryffelkock” har tidigare delats ut till två kockar, Rickard Hasselblad (2012) och Mathias Dahlgren (2013).
3 Okt 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet