Åländskt på Viking Lines julbord
4 Dec 2016
Julbordet är i år komponerat av mästerkocken Michael Björklund som med sin åländska bakgrund har rötterna i såväl svensk som finsk matkultur. Han har valts till Årets kock både i Sverige och Finland samt varit med i ett antal TV-serier och gett ut flera kokböcker. Till vardags driver han sin den egna restaurangen Smakbyn på Åland.
– För mig är förstklassiga råvaror själva utgångspunktenför god mat. Dessutom värdesätterjag rena, tydliga smaker och säsongsmat. På julmenyn på Viking Line finns såväl klassiker och nya smakupplevelser från grannländerna, som helt färska inslag. Man får inte missa de åländska simpstjärtarna, som är rökt inlagd fisk som påminner om ål till smaken, säger Michael Björklund.
Han vill med detta också slå ett slag föratt använda sig av lokala råvaror och tillgången på den.
– Det finns gott om simpa i Ötersjön ochdet är något vi ibland kallar för ”skräpfisk”men den är god och det är bättre för miljönän att använda fisk som är överfiskad.
Förutom den sedvanliga sillen och lutfisken finns också flera olika sorters strömming på buffén: senaps-, lök-, stektinlagd-, kräft-, ansjovis och kaviarströmming. Tillbehör som de traditionella finska jullådorna; morots-, kålrot och potatislåda finns också med. Julbordet kommer att vara detsamma på lunch och middagsbufféerna med enda skillnaden att på Cinderella kan de som åker avnjuta julbordet i en exklusiv version med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview.
Viking Lines julbord är populärt bland många Östersjökryssare och bokningstrycket är högt. Redan två månader innan julafton var 60 procent av samtliga julbord redan bokade.
– Den generella trenden är att julborden bokas allt tidigare. Allra populärast är vår nöjeskryssare Viking Cinderella, där över 80 procent av alla julbordsplatser både i buffén och i vår á la carte-restaurang var bokade redan i oktober, berättade Tapani Kauhanen, vd och marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.
Han vill med detta också slå ett slag föratt använda sig av lokala råvaror och tillgången på den.
– Det finns gott om simpa i Ötersjön ochdet är något vi ibland kallar för ”skräpfisk”men den är god och det är bättre för miljönän att använda fisk som är överfiskad.
Förutom den sedvanliga sillen och lutfisken finns också flera olika sorters strömming på buffén: senaps-, lök-, stektinlagd-, kräft-, ansjovis och kaviarströmming. Tillbehör som de traditionella finska jullådorna; morots-, kålrot och potatislåda finns också med. Julbordet kommer att vara detsamma på lunch och middagsbufféerna med enda skillnaden att på Cinderella kan de som åker avnjuta julbordet i en exklusiv version med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview.
Viking Lines julbord är populärt bland många Östersjökryssare och bokningstrycket är högt. Redan två månader innan julafton var 60 procent av samtliga julbord redan bokade.
– Den generella trenden är att julborden bokas allt tidigare. Allra populärast är vår nöjeskryssare Viking Cinderella, där över 80 procent av alla julbordsplatser både i buffén och i vår á la carte-restaurang var bokade redan i oktober, berättade Tapani Kauhanen, vd och marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.
Text och foto: Annika Rådlund
4 Dec 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan