Bourbonlagrad Dark Ale – ny öl från Innis & Gunn
18 Nov 2014
Smaken på Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale känns igen från amerikansk Bourbon. Det finns inslag av bränt socker, apelsin och kokos och en fräsch fruktighet från humlen. Sist men inte minst återfinns Innis & Gunn’s karaktäristiska toner av vanilj och kryddighet som kommer från lagringsprocessen på ek.
Ölet är inte framtaget som en specifik julöl, snarare är det en allmän mat- och njutöl. Men den rika smakprofilen och den balanserade sötman gör att den mörka alen passar även till våra svenska mattraditioner med kraftiga smaker och hög sälta. Framförallt kommer den mörka alen passa till de varma rätterna på julbordet.
- Vår ambition är att Innis & Gunn ska erbjuda unika, spännande och rika smakupplevelser. Samtidigt är det väldigt viktigt att våra ales ska vara angenäma att dricka och smakbalansen är precis lika viktig som smakrikheten. Det ska smaka gott helt enkelt. Vi hoppas att svenska folket kommer att gilla vår nya häftiga Bourbon Cask lika mycket som vi gör, säger Dougal Sharp, bryggmästare och tillika grundare av Innis & Gunn.
Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale släpps i Systembolagets fasta sortiment den 1 december.
Pris: 24.90 kr. Alkoholhalt: 7,4 % Volym: 330 ml.
Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.
18 Nov 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"