Vin & dessertips till helgen
18 Dec 2018

CHOKLADFONDANT
Tillagningstid: 40 min
Antal personer: 6
Ingredienser
200 gr smör
200 gr mörk choklad gärna 70%
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 ägg
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
Vid bakning är det bra att ha en pålitlig ugn. Hetta upp ugnen till 80 grader, ställ in en skål med vatten med en ugnstermometer i. Kolla av att temperaturen stämmer och är konstant i 30 minuter. Nu vet du om din ugn är pålitlig.
Recepter är för 6 st formar á 1,5 dl.
Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur, lyft av kastrullen från plattan och rör ner chokladen så att den smälter.
2. Värm ugnen till 225 grader.
3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver ordentligt i en bunke tills det är fritt från klumpar.
4. Vispa socker och ägg i en separat bunke.
5. När den smälta chokladen svalnat till fingervarm, vispas den samman med ägg och socker.
6. Vispa i de torra ingredienserna.
7. Smöra små ugnsfasta formar, pudra formarna lätt med mjöl så att fondanten lättare lossnar.
8. Fondanten ska vara bakad på utsidan och krämig i mitten. Ca 225 grader i 8-13 minuter, allt beroende på din ugns förmåga.
9. Låt den färdigbakade fondanten stå ett par minuter innan du klappar den ur formen.
Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.
Vin som passar till:
Moscatel de Setúbal 2015
Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser.
18 Dec 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.