Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Vin & dessertips till helgen

 
Vin & dessertips till helgenChokladfondant och muskatvin. Choklad och rätt vin ihop är allt som oftast  en väldigt lyckad kombination. Här ett recept på smaskiga Chokladfondant av Fredrik Sidoli och ett matchande muskatvin till.


CHOKLADFONDANT

Tillagningstid: 40 min

Antal personer: 6

Ingredienser

200 gr smör

200 gr mörk choklad gärna 70%

1 dl vetemjöl

1 dl kakao

4 ägg

2 dl socker

0,5 tsk bakpulver

2 krm salt

Vid bakning är det bra att ha en pålitlig ugn. Hetta upp ugnen till 80 grader, ställ in en skål med vatten med en ugnstermometer i. Kolla av att temperaturen stämmer och är konstant i 30 minuter. Nu vet du om din ugn är pålitlig.

Recepter är för 6 st formar á 1,5 dl.

Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur, lyft av kastrullen från plattan och rör ner chokla­den så att den smälter.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver ordent­ligt i en bunke tills det är fritt från klumpar.

4. Vispa socker och ägg i en separat bunke.

5. När den smälta chokladen svalnat till finger­varm, vispas den samman med ägg och socker.

6. Vispa i de torra ingredienserna.

7. Smöra små ugnsfasta formar, pudra formarna lätt med mjöl så att fondanten lättare lossnar.

8. Fondanten ska vara bakad på utsidan och krämig i mitten. Ca 225 grader i 8-13 minuter, allt beroende på din ugns förmåga.

9. Låt den färdigbakade fondanten stå ett par minuter innan du klappar den ur formen.

Av Smak i Bild.

Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.


Vin som passar till:

Moscatel de Setúbal 2015
Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser.


Taggar

Choklad Recept Vin

 

Verksamheter till försäljning