Sverige vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or
21 Mar 2024
- Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Europa-finalen av Bocuse d’Or fick samtliga 20 deltagande europeiska länder 5 timmar och 30 minuter på sig att tillreda två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.
Platter-serveringen går ut på att presentera en rätt som inte bara håller högsta kvalitet smakmässigt, utan som även serveras på ett kreativt, elegant, och gärna extravagant sätt. Serveringen sker i den här kategorin på ett större serveringsfat och råvarorna som fickanvändas var norsk Skrei, pilgrimsmussla och klippfisk. Här valde Gustav att utforska element från sin uppväxti Sörmland i kombination med Sveriges mångfaldigamatkultur. Rätten bestod bland annat av skrei medugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatisoch ingefära.
Plate-kategorin går ut på att presentera en rätt medtraditionell servering, på en enkel tallrik, som på restaurang. Här fick de tävlande använda sig av renkött från norska byn Røros och norsk LINIE Akvavit. Härblandade Gustav inslag från norra Sverige med den familjära känslan av söndagsmiddagar med familjen. Rätten bestod av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.
-Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld! säger Gustav Leonhardt,Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
I slutet av januari 2025 ställs 24 deltagande länder motvarandra i världsfinalen av Bocuse d’ Or, däribland team Sweden med Gustav Leonhardt i spetsen.
21 Mar 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Trähotellet Wood Hotel Bodø har öppnat
"Det är fantastiskt att se ett så stort intresse och en så stor entusiasm hos våra första gäster"
-
ESS Group investerar 400 Mkr i Hjortviken Country Club
”Bygget har pågått sedan början av 2023"
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.