Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svenska hotellpriser lockar utländska besökare

 
Svenska hotellpriser lockar utländska besökareEriksberg Hotell & Safaripark, är ett av medlemshotellen i Countryside Hotels. En sammanställning från Countryside Hotels visar att priser på europeiska hotellnätter ökat med 23 procent sedan 2019 medan motsvarande ökning på svenska hotellnätter endast är 10 procent. Hotellkedjan ser också tecken på fler utländska gäster i sommar än tidigare.

– Hälften av alla bokningar i februari gjordes via agenter från utlandet, vilket är en ökning med 43 procent från tidigare år. Vi ser också tecken på att svenska hushåll fortsätter väljer att semestra i Sverige, inte minst på grund av vår svaga kronkurs säger Anna Övergaard, marknadschef på Countryside Hotels. 

Kronkursen gör europanätter 5% dyrare

–Kronkursen gör europanätter 5% dyrareInflationen kommer troligtvis att driva upp genomsnittspriset för Europa i år, men även om vi tar föregående års genomsnittspris och bara lägger till den svagare kronkursen mot Euron så blir de europeiska hotellnätterna fem procent dyrare, och då har vi som sagt inte ens räknat in inflationen, säger Anna Övergaard.


Siffror från analysföretaget Smith Travel Research visar att:
· Genomsnittligt hotellpris i Europa 2019: 112 Euro (10,59) = 1186 SEK
· Genomsnittligt hotellpris i Europa 2022: 137 Euro (10.63) = 1456 SEK


En jämförelse med prisutvecklingen på svenska hotellnätter utifrån Tillväxtverkets siffror, visar att:
· Genomsnittligt hotellpris i Sverige 2019: 1048 SEK
· Genomsnittligt hotellpris i Sverige 2022: 1152 SEK

–Det innebär att medan svenska hotellnätter ökat med 10 procent under perioden 2019 till 2022 så har kostnaden för motsvarande europeiska hotellnätter ökat med 23 procent, säger Anna Övergaard.

.Countryside Hotels ägs gemensamt av de cirka 35 medlemsanläggningarna som alla ligger i natursköna omgivningar mellan Skåne och Hälsingland.

–Våra medlemshotell har arbetat hårt för att hantera förändrade omständigheter som följt av både pandemi och konflikter i närområdet och därför står vi nu väl rustade att välkomna både utländska och svenska besökare som fått se sina plånböcker krympa under året.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Countryside Hotels

Taggar

Pris Hotell Restaurang