Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stort internationellt intresse för Sveriges 30:e ishotell

 
Stort internationellt intresse för Sveriges 30:e ishotellIcehotel i Jukkasjärvi firar 30 år. I år fyller Icehotel 30 år och drömmen om att delta i skapandet av jubileumshotellet finns bland konstnärer, skulptörer, designer och arkitekter världen över - 126 unika koncept har skickats in från 34 länder.

För snart 30 år sedan byggdes Icehotel för första gången på älvstranden i Jukkasjärvi. Sedan dess har ett nytt hotell av is och snö skapats av konstnärer från världen över, varje år. Nu inför jubileumet har intresset varit stort från konstnärer världen över som vill designa en egen konstsvit på hotellet.  
Icehotel är ett förgängligt konstprojekt skapat av is från Torne älv och varje år tar nya sviter av is och snö form. Tankeväckande, galet, innovativt, kreativt eller vackert – det finns inga regler för hur sviterna ska se ut. Det enda kravet som hotellet har haft från de som ansöker är att det måste vara en egen originaldesign och innefatta en säng – och allt måste vara skapat av is och snö.

Iskonst på naturens villkor

Traditionsenligt är själva skapandet av hotellet ett konstforum där de utvalda svitdesignerna samlas i Jukkasjärvi för att använda is och snö som duk för sin konst. Varje rum är en installation med originalkonst som smälter och återvänder till naturen på våren.
-Det är fantastiskt att vi, trettio år sedan starten på det som kom att bli Icehotel, får ansökningar från kreativa människor över hela världen. Jag ser verkligen fram emot att välkomna dem hit och se deras visioner bli till unika upplevelser för våra gäster, berättar Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel.

Femton olika konstnärsteam från har valts ut av bidragen och de kommer att skapa varsin konstsvit i Icehotel #30 som öppnar den 13 december 2019.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Icehotel 


Taggar

Bygg Konst Hotell Nyheter