Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sia Glass väljer bort palmolja

 
Sia Glass väljer bort palmoljaSIA Glass tillverkas av färsk grädde och råvaror sedan 1961, nu kommer de att arbeta hårt med att få bort palmoljan från produkterna.

– Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja med 94 procent. Det vi jobbar med nu är att hitta alternativa fetter till den palmolja som fortfarande finns i ett fåtal ingredienser, exempelvis bitar. Om ett år ska våra produkter vara 100 procent palmoljefria, säger Alexandra Thorn som är innovation- och kvalitetschef.


Glassmejeriet i Slöinge använder svenska råvaror till 90 procent och ser palmolja som en problematisk råvara. 
– Odlingen av oljepalmen bidrar till att skogar avverkas, ekosystemet försvagas och att arter försvinner. Vi vill vara en förebild och påverka det vi kan genom att använda hållbara råvaror och efterfråga bra alternativ till palmolja i ingredienser som vi köper in från andra tillverkare.

Stor minskning
De senaste åren har SIA Glass kartlagt sina produkter och lyckats byta ut ingredienser steg för steg.
 – Hittills har vi fått ner användningen av palmolja med 94 procent. Den stora siffran hänger ihop med att vi bytt ut ingredienser som köps in till större volymprodukter, exempelvis doppchokladen till våra glassbåtar. Men vi är inte helt nöjda, ännu.

Palmoljan ska bort helt
Fortfarande finns en liten mängd RSPO-certifierad palmolja i ett fåtal produkter. 
– Det är exempelvis maränger, som vi köper in från svenska och europeiska underleverantörer. SIA Glass har ställt specifika krav för att hitta alternativ och nya recept är på gång som vi kommer att utvärdera under 2019. Om vi fortfarande inte är helt nöjda, får hitta ett annat alternativ och i sista hand sluta att tillverka den glassprodukten. Vi ska vara hundra procent palmoljefria 2020, säger Alexandra Thorn.
Av: Annika Rådlund Källa: Sia Glass

Taggar

Glass SIA Glass Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer