Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så grillar du säkert

 
Så grillar du säkertTips för en tryggare grillsäsong. Foto: Elgiganten Vårens vackra väder har gjort att grillsäsongen redan är i full gång. Men det varma och torra vädret medför också stor brandrisk. 

– Kontrollera brandrisken i ditt område och se till att du har beredskap att släcka en eventuell brand innan du startar grillen, säger Andree Ekström, försäljningschef och grillexpert på Elgiganten.

Årets snabba start på grillsäsongen kan innebära att många hoppar över den nödvändiga översynen av gasgrillens gasolslang. En sliten gasolslang eller en dåligt rengjord grill är faktorer som varje år leder till bränder och personskador.

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, förutsatt att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Det är lätt att kolla slangen och vi har instruktioner på vår hemsida. Många tar kanske lite för lätt på det här, men gasläckor är en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström på Elgiganten.

Ofta räcker det med att ställa en hink med vatten vid grillen eller dra fram vattenslangen för en säkrare grillsituation. 


Så grillar du säkert - 5 tips från brandförsvaret för säkrare grillning

1. Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt. Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.

2. Använd aldrig T-sprit och undvik tändvätska som kan orsaka explosion eller ett svårkontrollerbart brandförlopp. Använd hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare.

3. Elda bara med grillkol eller briketter. Då blir det inte lika stora lågor och du får bättre och snabbare glöd.

4. Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme.

5. Vid användning av gasolgrill var noga med att inte förvara gasolflaskor i skåpet under gasolgrillen. Se till att gasolflaskan alltid står upp för att förhindra läckage.

Källa: Storstockholms Brandförsvar

Taggar

Grill Säkerhet Nyheter