Recept: Zeinas julmat som passar flera
10 Dec 2021
Enligt Valios Magrapport 2021 har över hälften av alla hushåll fler än en kosthållning, till exempel att någon i hushållet är vegetarian, laktosintolerant eller undviker gluten.
- Att till exempel laga veganskt eller vegetariskt är inga problem idag. Det är också så spännande när traditionell svensk mat utmanas av influenser från resten av världen. Jag älskar till exempel libanesisk mat och om det ska firas något äter jag gärna det. Om man tillåter sig att bli inspirerad av utländska rätter blir det lättare att vara kreativ och komma på nya julrätter, som också kan passa flera. Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Zeina Mourtada.
Här tipsar hon om ett veganskt alternativ till julköttbullar med smak av mellanöstern. Zeina tipsar även om en vegetarisk och laktosfri Salata Rusa, en för många ny rätt till julbordet som kan vara ett alternativ till gubbröran och passar bra på sillbordet.
Zeina tolkar om de traditionella julköttbullarna
4 portioner
500 g formbar vegofärs
100 g Valio Oddlygood Veggie Grated
1 liten finhackad lök
2 msk finhackad persilja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk sjukryddor
1/2 tsk gurkmeja
Salt, peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
Granatäppelkärnor
Persilja
Citron
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till bullarna. Rulla bullar och stek i rapsolja ca 8 min runtom. Lägg på ett fat, toppa med persilja, granatäppelkärnor och citron.
Zeinas Salata Rusa
Salata rusa är världens mest populära sallad som är ett måste på julbordet i många kulturer. Den kan varieras i det oändliga och här har Zeina gjort salladen laktosfri med Valios laktosfria crème fraiche.
4-6 portioner
200 g Valio laktosfri crème fraiche
2 morötter
6 mellanstora potatisar
100 g djupfrysta ärtor
3-4 stycken saltgurkor
1 tsk dijonsenap
Saften från en halv citron
Salt & peppar
Ca 0,5 dl majonnäs
Valfri tillsättning:
1 finhackad rödlök
Gör såhär:
Hacka morot och potatis i små tärningar, koka dem mjuka. Koka inte sönder dem. Koka även ärtorna. Sila av och låt allting rinna av ordentligt. Hacka saltgurkorna och äggen i bitar. Lägg i en bunke, pressa över citron, krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och blanda sedan i crème fraiche, majonnäs och dijonsenap. Blanda ordentligt utan att mosa sönder grönsakerna. Smaka av och krydda eventuellt mer. Täck bunken och låt gärna stå i kylen minst 1 timme innan servering.
Av: Annika Rådlund Källa: Valio Foto: Zeina Mourtada
Foto porträt: Pressbild Zeina
10 Dec 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
![](https://boa.docu.info/dyn/eip/edit/staticpage/00/14/73/hr.jpg)
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
O’Learys öppnar restaurang i nybyggda Racehall Stockholm
Gokartbana, restaurang och möjligheter för konferens och event
-
Gastronomiska upplevelser viktigast för svenska turister
"Det är i linje med en trend vi sett"
-
Bicky Chakraborty väljs in i Swedish Tennis Hall of Fame
"Det är en stor ära för vår familj"
-
Liseberg bygger upp Oceana igen
Så ser planerna ut för återuppbyggnaden av Oceana:
-
Astrid Lindgrens Vimmerby köper Oxgården
"Nu är det dags för någon annan att ta över"
-
Idag byter arenan namn till Strawberry Arena
"Det är just därför vi ser vårt samarbete med arenan som en perfekt match"
-
Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser
"I början av säsongen var jag lite orolig men nu har det vänt"