Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

På iskallt uppdrag för fjärde gången

 
  • 25 ton is och snö har använts i sviten. De största skivorna vägde 350 kilo. Foto: Privat

    25 ton is och snö har använts i sviten. De största skivorna vägde 350 kilo. Foto: Privat

  • Ida Mangsbo och Elin Julin. Foto: Privat

    Ida Mangsbo och Elin Julin. Foto: Privat

  • Sviten, där det alltid är minus fem grader, tar form.

    Sviten, där det alltid är minus fem grader, tar form.

  • Icehotell 365.

    Icehotell 365.

Föregående
Nästa
 
Landskapsarkitekterna Ida Mangsbo, WSP, och Elin Julin, Sweco Architects, har varit ute på iskallt uppdrag i Jukkasjärvi. De har nämligen designat en av sviterna i Icehotel 365.

Till vardags jobbar Ida Mangsbo som landskapsarkitekt på teknik- och konsultföretaget WSP i Gävle och Elin Julin som landskapsarkitekt på Sweco Architects i Linköping, men under två veckor i oktober bytte de sina vanliga kontor mot en av sviterna i Icehotel 365. Datorer, ritprogram och pennor byttes mot motorsågar, isjärn och värmeplattor.

Uppdraget: att göra om en av sviterna i den delen av ishotellet som håller öppet året om.

– Det roligaste med att få jobba med ishotellet är att få skapa något från ide till färdigt resultat på några veckor. Vanligtvis tar man som landskapsarkitekt fram en idé, som någon annan sedan färdigställer, säger Ida Mangsbo.

Tillsammans med Elin Julin har hon tidigare skapat två sviter till säsongshotellet och även arbetat med utemiljön. Förut har de fått tävla om uppdragen, nu fick de en förfrågan och fria händer att ta fram en design i dialog med Luca Roncoroni som är Creative director på Icehotel.  

Sviten de jobbat med är ungefär 30 kvadratmeter stor och med rejäl takhöjd. Eftersom innerväggarna är fasta kan de inte formas på samma sätt i säsongshotellet, som helt byggs av snö och is.

– Så vi fick tänka lite annorlunda där och har jobbat med få upp höjden på det vi skapar, så att det inte blir tomt uppåt.

Inspirationen hämtade de från klippformationer och himlafenomen. De har byggt upp rummet med hjälp av bland annat 27 höga halvmåneformade isskäror, en del så höga som två och en halv meter.

– Totalt har vi använt 25 ton is och snö, vilket är otroligt mycket jämfört med tidigare år. De största skivorna vägde 350 kilo.

Skivorna har de skulpterat med hjälp av motorsåg och isjärn för att skapa de varierande halvmåneformerna. Slutligen har de skulpterat ett mönster på delar av ytan som bryter ljuset på ett intressant sätt. Den som kliver in i rummet möts av en smal gång, kantad av de tätt stående isskärorna på var sida, som vidgar sig längre in.  

– Tanken är att den som går in i rummet måste gå ända in för att upptäcka hur det ser ut, säger Ida Mangsbo.

Längst in i rummet står sängen med höga böjda sänggavlar i is. Bakom sängen finns en relief i väggen med ljuspunkter av is som ska symbolisera stjärnhimlen.

Vad vill ni att de som bor i rummet ska få för känsla?

– Vi ville skapa en massiv men organiska känsla av all is så att besökarna ska känna sig omslutna av de höga isformerna och en nyfikenhet att upptäcka var de leder. Spelet mellan formerna och de skuggor de skapar gör att rummet upplevs olika beroende på var man befinner sig. Genom den klara ytan på isen ges även möjlighet att upptäcka alla vackra naturliga variationer i isen, säger Ida Mangsbo.

 

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer