Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Matsäkerhet i dark kitchens – så gör du

 

Egenkontroll i dark kitchens – enklare än du tror

Konceptet med dark kitchens, även kallade spökkök och virtuella kök, har ritat om kartan i restaurangbranschen. Allt fler väljer en effektiv och slimmad modell med kök som endast lagar mat för hemkörning. Men när beställningarna hopar sig och ingredienserna är många kan matsäkerheten bli en utmaning.

Hur kan man säkerställa att egenkontrollerna sköts och att livsmedelslagen och HACCP-principerna följs i ett dark kitchen? Hemligheten ligger i att använda digitala checklistor. I den här artikeln ser vi närmare på hur du kan arbeta med digitala checklistor för att hålla högsta nivå på matsäkerheten
– utan att produktiviteten blir lidande.
Fördelen med digitala checklistor

Fysiska checklistor som tappas bort eller täcks av såsfläckar hör till det förgångna – digitala checklistor är ett mycket bättre alternativ i dark kitchens. Kökspersonalen kan snabbt och enkelt klicka sig igenom listan på en platta eller smartphone, samtidigt som de fokuserar på att leverera bästa möjliga service.

Kompletta och skräddarsydda listor

Verktyg som Compliance by MAPAL, ett mobilanpassat program som är särskilt utvecklat för besöksnäringen, gör det möjligt att skapa flexibla och skräddarsydda listor för alla sorters köksverksamheter. Det är mycket som ska bockas av – allt från tillagningstemperatur och korrekt hantering till kontroll av bäst före-datum. I en digital checklista är det enkelt att lägga in samtliga kontrollpunkter så att inget lämnas åt slumpen.

Övervakning i realtid

En av de största fördelarna med digitala checklistor är att arbetet kan övervakas i realtid. Såväl cheferna på huvudkontoret som regionschefen och kökschefen kan följa att varje punkt utförs och att inget missas. MAPALs app för digitala checklistor har en enkel instrumentpanel där du kan välja om du vill övervaka efterlevnaden i ett enskilt kök eller på flera ställen samtidigt.

Enkelt att jämföra

När det är dags för kontroll eller inspektion av en verksamhet med flera kök är det oerhört viktigt att huvudkontoret och de olika köken är synkroniserade. Genom att använda en app där du enkelt gör regelbundna kontroller och snabbt jämför resultaten kan du säkerställa att standarden alltid är hög – och känna dig trygg med att inspektionerna går problemfritt.

Förenklad dokumentation

När tempot är högt kan det vara en utmaning att sköta dokumentationen till punkt och pricka. Men med digitala checklistor registreras och sparas all data automatiskt så att inget behöver dokumenteras manuellt. Detta sparar inte bara tid, utan garanterar också att dokumentationen är korrekt och lätt att ta fram vid behov.

Foto- och bilddokumentation

Så fort personalen upptäcker en avvikelse, till exempel en trasig kylskåpstermometer, kan de snabbt och effektivt rapportera felet genom att ladda upp ett foto av den trasiga enheten. Ansvariga får omedelbar och korrekt information om avvikelsen, och personalen sparar tid.
Enklare utbildning

I ett dark kitchen är det vanligt med ny personal som behöver läras upp. Digitala checklistor är ett perfekt hjälpmedel för att lära ut matsäkerhet. Steg-för-steg-instruktioner och visuella hjälpmedel hjälper den nya medarbetaren att snabbt fatta vad som gäller, bli trygg i sin roll och sedan arbeta enligt HACCP-principerna.

Meddelanden och varningar

Viktiga saker kan lätt missas när tempot är högt i ett dygnet runt-kök. Genom att skapa meddelanden och varningar i appen kan du säkerställa att kritiska moment aldrig glöms bort. Varför inte lägga in en påminnelse till personalen om att kontrollera temperaturen, eller se till att chefen får ett varningsmeddelande vid större avvikelser? Detta är ett smidigt sätt att påminna alla om att matsäkerheten alltid kommer först.

Ta itu med avvikelser innan de blir problem

Områdeschefer är ofta på språng, men med en mobilapp kan de ändå få ögonblicklig information om avvikelser och agera snabbt. Småsaker kan hanteras innan de växer till stora problem som påverkar service och försäljning.

Lätt och snabbt att göra ändringar

Föreskrifterna för matsäkerhet och arbetsmiljö ändras hela tiden. När du använder digitala checklistor kan du göra justeringar som får genomslag direkt. Med ett enkelt klick ser du till att nya punkter genast implementeras i hela verksamheten.

Funderar du på att starta ett dark kitchen?

Det finns en hel del att tänka på innan man startar ett dark kitchen: koncept, läge, leveranskanaler – och inte minst hur man hanterar mindre team som arbetar utspritt eller på avstånd. Vi på MAPAL har tagit fram ett whitepaper om möjligheterna med konceptet och vad man behöver tänka på när man startar den här typen av verksamhet.

Du kan ladda ner det gratis här
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer