Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Internationellt pris till kockarnas bok om husmanskost

 
Internationellt pris till kockarnas bok om husmanskostHusmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske Pontus Frithiofs och Tor Stålhandskes referensverk Husmanskost har utsetts till internationell vinnare i Gourmand Awards och får använda titeln ’Best in the World’.

Pontus Frithiofs och Tor Stålhandskes uppmärksammade gastronomiska verk och kulturskatt Husmanskost lanserades för ett och ett halvt år sedan. Fram till idag har boken fått stor uppmärksamhet och vunnit flera betydelsefulla utmärkelser och nu även lyckats ta hem den prestigefyllda titeln ’Best in the World’ i kategorin ’Man Chef Book’ i internationella Gourmand Awards - världens största kokbokstävling.

Det är krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs andra kokbok som nu får titulera sig som världens bästa. Pontus första kokbok ’Pontus by the Book’ vann internationellt för världens bästa kokboksdesign 2004.

– Vi är överväldigade och mycket stolta över titeln ’Best in the World’. Att vårt referensverk når internationella framgångar är ett kvitto på att den håller en hög nivå från utformning och design till innehållet av personliga anekdoter och recept. Det är även ett tydligt bevis på att vår svenska matkultur uppskattas världen över. Vi önskar att alla, hantverkskunniga som glada amatörer till kommande generationer, ska få nytta och stor glädje av den, säger Pontus Frithiof.

 
Gourmand Awards prisceremoni sker den 29 november i Paris på 6 Cordeliers. Den 18 juni klockan 14.00 hålls ett webinar för World Sustainable Gastronomy Day från Alfred Nobel Museum i Karlskoga, som även samma dag öppnar en stor utställning av gastronomiska böcker där Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske finns representerad. 

 
– Den svenska husmanskosten är vårt lands kulinariska flaggskepp, där boken Husmanskost är ett klassiskt standardverk. Pontus och Tor sätter våra blågula färger så högt man kan komma. Det är en otrolig bedrift att nå första plats i klassen. Betänk att vinsten är i konkurrens mot hela världens alla professionella kockar, säger Pelle Agorelius, utställningsansvarig samt Gourmand Awards representant i Sverige.


Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske
Boken är en kärleksförklaring och en arbetsbeskrivning. Det är en upptäcksfärd bland genuina smaker och en hyllning till enkla och närodlade råvaror. Boken är nyckelpersonernas egna tolkningar, där den gemensamma kopplingen till köket, råvaror och husmanskosten sammanflätas med den historiska bakgrunden till våra mest älskade rätter och deras personliga berättelser. Formatet är generöst, vackert inbunden coffe table book, som nu även finns digitalt för att sprida kunskap och ge fler möjlighet att ta del av de 185 klassiska husmanrecepten.

Bakom bokens utformning står designbyrån Frankenstein Studio och fotograf Pål Allan, som gestaltat berättelserna och husmanskosten.Gourmand Awards har sedan 1995 årligen sökt efter världens bästa kokböcker. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i tävlingens internationella jury, bedömer också bidragen. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards väljer ut tar sig vidare i tävlingen för att tävla om titeln 'Best in the World' i sina respektive kategorier.

Av: Annika Rådlund  Källa: Pontus Group