Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hemarbetare äter onyttigare och jobbar längre dagar

 
Hemarbetare äter onyttigare och jobbar längre dagarUndersökningen Global Eating at Work 2023 visar att hemarbetaren äter onyttigare. Mer än hälften av de som jobbar hemifrån äter onyttig mat och småäter under arbetsdagen. Samtidigt jobbar de längre dagar. Det visar Compass Groups rapport Global Eating Report 2023.

Hybridarbetet är här för att stanna och idag jobbar cirka 38 procent i Sverige helt eller delvis på distans. Men för hemarbetaren slarvas det med maten. De är både mer benägna att äta onyttig mat (52 %) och att småäta. Det visar Global Eating at Work 2023 där Compass Group låtit fråga yrkesarbetande personer om mat, hälsa och arbetsliv.

– På jobbet är det lättare att ha regelbundna matrutiner och det kan vara enklare att välja hälsosamma alternativ. Men för den som jobbar hemifrån ser vi att gränserna lätt kan suddas ut båda vad gäller tider och vad man stoppar i munnen, säger Tina Hellstadius, nytillträdd vd på Compass Group i Sverige.

Längre arbetsdag hemifrån

Rapporten visar även att hemarbetarna arbetar längre dagar jämfört med de som är på kontoret. Över hälften av hybridarbetarna (53 procent) uppgav att de jobbar fler arbetstimmar när de arbetar hemifrån jämfört med på kontoret.

– Många företag kämpar fortfarande med att få tillbaka sina medarbetare till kontoret. Att erbjuda bra mat och kunna umgås runt maten bidrar till en hållbar arbetsdag samtidigt som det är sätt att bygga kulturen.  

Nu lockar många företag inte bara med bra lunchrestauranger utan också tillgänglighet till mat och fika alla tider under dagen.

– Vi ser en tydlig trend att företag vill erbjuda sina medarbetare bra och hälsosam mat på jobbet. Det kan handla om ett bra café, att erbjuda frukost eller bra varuautomater som är ständigt tillgängliga. Våra tidigare undersökningsresultat visar att framför allt unga tycker det är viktigt och kan till och med påverka deras val av arbetsplats, säger Tina Hellstadius.
 
Sammanfattning av resultaten

- 52 procent av de som jobbar hemifrån svarar att de regelbundet äter onyttig mat under arbetsdagen.
- De som jobbar hemifrån småäter nästan dubbelt så ofta som kontorsarbetarna – 1,8 gånger/dag jämfört med 1,2 två gånger/dag. 
- 53 procent uppger att det jobbar fler arbetstimmar hemifrån jämfört med när det är på kontoret.       

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer