Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Här kan gästerna bo i en svamp - eller 155 meter under marken

 
Här kan gästerna bo i en svamp - eller 155 meter under markenNorrqvarn Hotell & Konferens För många svenskar är det hemester som gäller i sommar, men ett äventyr är inte långt borta för de gäster som söker annorlunda övernattningsställen. Här har Göta kanal har samlat tio tips på några av landets mest udda ställen att övernatta på i sommar.

Svenskarna reser mer än någonsin och studier visar på att vi flyger ungefär fem gånger mer än det globala genomsnittet. Samtidigt ser sig många omkring efter mer hållbara semesteralternativ inom landets gränser.

Att resa inom Sverige behöver inte alls betyda att välja bort exotiska upplevelser.
Som turist i det egna landet kan du exempelvis bo uppe bland trädtoppar på hotell Andrum mellan Skara och Falköping, eller i svampar och stubbar vid Göta kanal.

– Sverige har en rad fantastiska och lite udda turistmål som kan göra en semester på hemmaplan riktigt exotisk och spännande. Sedan får vi inte glömma bort att det ofta är ett alternativ som är skonsammare för miljön än att resa utomlands, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på Göta kanal.


1. Bo i svampar och stubbar vid Göta kanal

Ta med hela familjen och bo som troll i mysiga trollstubbar eller svampar vid Göta kanal. Intill Norrqvarn Hotell & Konferens har motorsågskonstnären Sören Niklasson skapat stubbarna och svamparna som består av trä, betong och plywood. Vare sig ni bor i Flugsvampen eller Karl-Johansvampen, Stora eller Lilla Stubben, blir semestern ett minne för livet.2. Övernatta 155 meter under marken i Sala Silvergruva

Vad sägs om att bo i världens djupast belägna hotellsvit? Vid Sala Silvergruva kan du övernatta 155 meter under marken på botten av gruvan Ulrica Eleonora. Du får lära dig allt om gruvans mäktiga historia under en guidad visning som ingår i övernattningen. Oroa dig heller inte för att frysa med trivsamma 18 plusgrader i rummet


3. Tillbringa natten i en äkta koja på Sveriges mest primitiva vandrarhem – Kolarbyn

Är du sugen på att bo i en koja, utan varken elektricitet, duschar eller annan lyx – sök dig då till Kolarbyn Eco-Lodge. Här bor du mitt i skogen i en av tolv traditionella skogskojor. Vill du ha det något bekvämare går det också att bo timmerstugan eller sova i ett hängande trädtält.

4. Slumra under Sveriges äldsta träd – Old Tjikko

Åk till mysiga Fulufjällsbyn, 20 km väster om Särna, och övernatta i stuga eller tält. Här hittar du det som i folkmun kallas för världens äldsta träd – Old Tjikko. Trädet är en klon av en gran som växt på samma ställe i 9 550 år och är genetiskt identisk med rester av rotsystem på samma plats.

 
5. Sov i tre länder (nästan) samtidigt vid Treriksröset

Besök tre länder på tre sekunder vid röset som delar Sverige, Norge och Finland. Här kan du vandra på leden som har sin början i Kilpisjärvi i Finland men också ta med dig bilen eller åka buss mellan Kiruna och Karesuando, där du också kan övernatta. Treriksröset borde vara med på varje svensks ultimata ”bucket list”.

 
6. Vagga dig till sömns till ljudet av Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär

I nordvästra Dalarna, i Fulufjällets nationalpark, kan du uppleva Sveriges högsta vattenfall som är 93 meter högt varav 70 meter fritt fall. Hit kan du vandra och höra det nästan öronbedövande ljudet som det mäktiga vattenfallet ger ifrån sig. Det går att tälta i Fulufjällets nationalpark, nyttja deras öppna övernattningsstugor eller hyra en stuga vid Rogsjön, Harrsjön, Tangsjön eller i Björnholmssätern. 


7. Bo bland trädtopparna på Hotell Andrum

Det idylliska hotellet som befinner sig 6,5 meter ovanför mark i en gammal ek är beläget i det natursköna området intill Hornborgasjön och trandansen. Här kan du koppla av och njuta av trädhusets fantastiska utsikt och bo alldeles ostört.


8. Övernatta intill bisonsafari i Hjo

Sov i en tipi eller ta med husvagnen ut till Hjo där du, på Mobolets gård, kan åka på bisonsafari. Se de mäktiga bisonoxarna, highland cattle, minishetland och andra smådjur på nära håll och smaka på bisonburgare eller bisonsmörgås.


9. Sov över på det hemsökta värdshuset Stenkullen

Besökare vittnar om mystiska vålnader i det mytomspunna värdshuset Stenkullen intill motorvägen vid Norrköping. I huset har kungligheter övernattat och nazistföreningar haft sammankomster på 1940-talet. Föreståndaren väljer sina gäster själv och kanske kan du bli den utvalda.


10. Vistas en natt intill Sveriges klaraste sjö – Trollsjön

Trollsjön, eller Rissajaure som den kallas på nordsamiska, är en klarvattensjö och steril fjällsjö i Kiruna. Den är Sveriges klaraste och renaste sjö och har ett siktdjup på ca 36 meter. Hit kan du vandra genom fantastiskt vackra dalgången Kärkevagge och destinationen är en utmärkt dagstur medan du bor på fjällstationen Låktatjåkko.

 
Av. Annika Rådlund Källa och foto: Göta Kanal

Taggar

Hotell Nyheter