Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Här är de hetaste husen

 
 • Vinnaren av publikens pris - Hett bostadstips, skapad av Caroline och Miranda Skaghammar. Foto: TT/Claudio Bresciani.

  Vinnaren av publikens pris - Hett bostadstips, skapad av Caroline och Miranda Skaghammar. Foto: TT/Claudio Bresciani.

 • Vinnare i klassen Alla andra som bakar, Notre-Dame i het brand, av. Anna Olofsson, Cecilia Clarving, Monika Stenholm, Sanna Livijn Wexell.

  Vinnare i klassen Alla andra som bakar, Notre-Dame i het brand, av. Anna Olofsson, Cecilia Clarving, Monika Stenholm, Sanna Livijn Wexell.

 • Vinnare upp till 12 år, Världens hetaste pepparkakshus. Av årskurs 2, Hamnskolan.

  Vinnare upp till 12 år, Världens hetaste pepparkakshus. Av årskurs 2, Hamnskolan.

 • Bidraget Brasan vinner i klassen Arkitekter, bagare och formgivare. Den är skapad av Astrid Elander och Tova Björkquist.

  Bidraget Brasan vinner i klassen Arkitekter, bagare och formgivare. Den är skapad av Astrid Elander och Tova Björkquist.

 • Alfred Vall Tidäng vinner priset Årets vulkan, ett pris som skapades i år som en hyllning till alla vulkan-bidrag.

  Alfred Vall Tidäng vinner priset Årets vulkan, ett pris som skapades i år som en hyllning till alla vulkan-bidrag.

 • Vinnare instagramtävlingen: Kimon och Olof Tetsios.

  Vinnare instagramtävlingen: Kimon och Olof Tetsios.

 • Elons specialpris går till Jaqueline Broms och hennes pepparkakshus i skogen.

  Elons specialpris går till Jaqueline Broms och hennes pepparkakshus i skogen.

Föregående
Nästa
 
På temat ”Hett” har nu årets pepparkakshus korats på ArkDes på Skeppsholmen. Publikens favorit blev bidraget Hett bostadstips av Caroline och Miranda Skaghammar och när juryn fick välja sin favorit kom Notre-Dame, bakat av kompisgänget, i topp.

Greta Thunberg, mobilhus, Notre-Dame, vulkaner, Paradise Hotel, bastuhus och 3D-printade hus i pepparkaksdeg är några av tolkningarna på årets tema. I år har konkurrensen varit stenhård med rekordmånga pepparkakshus, 202 stycken, som tävlat i Sveriges största pepparkakshustävling som pågått sedan 1990.

Priser delas ut i följande kategorier:
Publikens pris som alla gemensamt har röstat fram.
Juryns priser: Alla andra som bakar, Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år.
Instagramvinnare.
Huvudsponsorn Elons specialpris.

PUBLIKENS PRIS:
Vinnare bidrag nummer 2, Hett bostadstips.

Bagare: Caroline och Miranda Skaghammar.
"Charmig liten 1:a i naturnära miljö. Det perfekta boendet för dig som vill ha ett stressfritt, el-fritt, miljövänligt och rofullt liv med naturen som sällskap."

2:a. Bidrag nr 100. Claire Lindberg och Paola Russo. I ett brinnande slott.
3:a. Bidrag nr 56. Klass 3C Carlssons skola. Allt hett brinner.
4:a. Bidrag nr 14. Bagarmossens skola. Köket sägs vara hemmets hjärta.
5:a. Bidrag nr 104. Juni Stenbacka. Solcellståg.

JURYNS PRISER:
Kategori: Alla andra som bakar:

VINNARE: Bidrag nummer 187. Notre-Dame i brand.
Bagare: Anna Olofsson, Cecilia Clarving, Monika Stenholm, Sanna Livijn Wexell.
Juryns motivering:
"I en tävlingsomgång som slagit rekord i antal bidrag och därmed gjort det ännu svårare än vanligt att sticka ut och hitta en unik idé hittar vi detta klassiska pepparkakshus av stor konstnärlig och hantverksmässig kvalitet. Bagarna har kopplat ihop årets tema med en av årets mest dramatiska händelser på den arkitektoniska världskartan. Innovativt och elegant utfört med skicklighet och precision. Storartad dramatik, och flammande hetta!"

ANDRA PLATS: Bidrag nummer 201. Bagare: Milja Aho. Den globala uppvärmningen är ett faktum.
Juryns motivering:
"Vi såg många bidrag i år som anspelade på den tilltagande globala hettan – men detta verk har fångat ämnet på ett mycket raffinerat sätt. Det är en kombination av modernt uttryck och avancerad materialanvändning som också lyckas förmedla stark igenkänning. Klassiska pepparkakshus överförda i en modern verklighet och aktuell kontext. Effekt och känsla!"

HEDERSOMNÄMNANDE. Bidrag nummer 2.
Bagare: Caroline och Miranda Skaghammar.
Juryns motivering: "Det är svårt att sluta titta på denna otroligt detaljrika, spektakulära och skickligt utförda miljö. En elegant genomförd översättning av den sirliga vardovagnen till klassisk kristyrmaxad pepparkakskonst."

HEDERSOMNÄMNANDE. Bidrag nummer 68. Greta Thunberg.
Bagare: Familjen Lennmark och Walfridsson.
Juryns motivering: "Det är ett av världens största samtalsämnen, och ingen av oss kan ignorera det. En hyllning till en av årtusendets hittills mest kraftfulla röster, som vi tveklöst måste hylla och stötta. Greta har inspirerat en hel generation – och står nu utställd som pepparkaksstaty på ett museum. En staty i brons nästa?"

Kategori: Upp till 12 år:


VINNARE: 
Bidrag nummer 36.
Bagare: Årskurs 2, Hamnskolan. Pysslingen. Världens hetaste pepparkakshus.

Juryns motivering: "Maffighet och självsäkerhet i skala och komposition – ett färgstarkt och härligt bidrag som ger oss hopp om framtiden och den yngre generationen. Bagarna har varit modiga som vågat använda så stora penseldrag i en så pillig tävling, och också jobbat väldigt fint med både ljus och färg. En bra berättelse och en julig känsla som överraskar i sin galna kreativitet men samtidigt innehåller klassiska element. Häxan stirrade med sina gröna ögon rakt på juryn, och TVINGADE oss att sätta henne överst på prispallen!"

ANDRA PLATS. Bidrag nummer 104.

Bagare: Juni Stenbacka. Solcellståg.
Juryns motivering: "Ett otroligt väl utfört pepparkaksverk med arkitektonisk och konstnärlig finess i fin symmetri. Hantverket är av högsta klass – här har vi en ung och lovande talang! Iscensättningen är otroligt proffsig, vi får en känsla av att vara på operan! Bilden ger oss en härlig frihetskänsla och bevisar att vi kan vara moderna i vårt sätt att röra oss utan att behöva ge avkall på estetiken. Otroligt väl utfört och uppenbart ett resultat av gediget och noggrant förarbete. Bravo!"

HEDERSOMNÄMNANDE. Bidrag nummer 106. Bagare: Elsa Westermark och Ebba Lundquist. Solen.
Juryns motivering: "I en värld som är lite hopplös så är det så underbart att få en glimt av solsken. Här har vi någon som verkligen gått direkt från idé till handling. Absolut anslag – den här bilden talar direkt till oss. Det är en dynamisk komposition som skulle göra vilken abstrakt expressionist som helst avundsjuk. Vi smälter!"

 Kategori: Arkitekter, formgivare och bagare:

VINNARE: Bidrag nummer 115. Brasan.
Bagare: Astrid Elander och Tova Björkquist.
Juryns motivering: "Juryns storfavorit i år består av ett raffinerat bygge som är fantasifullt, unikt, innovativt och spot on på årets tema. Att få fram en så här stark materialkänsla i pepparkaka är en lika stor teknisk som konstnärlig utmaning, och av allt som är bakat i årets utställning är kanske detta det mest verklighetstrogna. Bakom verket anas hårt arbete i kombination med lite slumpmässig tur – vi ser framför oss hur bagaren öppnat ugnen och konstaterat – wow, det här blev bra!"

ANDRA PLATS. Bidrag nummer 84.
Bagare: Esperanza Guevara. Strykjärnet.
Juryns motivering: "Ett fåtal okonstlade grepp i kombination med konkreta geometriska former tecknar en starkt figurativ känsla som ger en kaxig men samtidigt nostalgisk känsla. En nästan futuristisk komposition som lika gärna skulle ha kunnat vari en rustning eller hjälm – men med hjälp av bagarens stilsäkra finess och sinne för detaljer råder det ingen tvekan om vad vi har framför oss. Och det är riktigt, riktigt snyggt!"

HEDERSOMNÄMNANDE. Bidrag nummer 1. I bastun.
Bagare: Cam Binger och Tove Lindkvist Papp. I bastun.
Juryns motivering: "Djup, höjd och bredd. Hetta, is och svett och plask! En nästan 3D-printad helhetsupplevelse med stark koppling mellan inne och ute och pepparkaksgubbar i olika stadier av gräddning. En bagare med inlevelseförmåga och kapacitet att uttrycka det stora i det lilla. En upplevelse från alla håll, som får oss att längta efter vintern!"

Årets vulkan:
VINNARE: Bidrag nummer 155
Bagare: Alfred Vall Tidäng.
Juryns motivering: "Av alla härliga, färgsprakande, läskiga, galna, explosiva och vackra vulkaner hittade juryn snabbt sin gemensamma storfavorit i en vulkan som redovisar den fascinerande lavans hela livscykel från eldröd hetta till sotsvart elegans. Om vi kan hålla oss från att dyka ned i vulkanens gap så vill vi åtminstone äta upp den! Smarrigt, snyggt, okomplicerat och rakt på sak!"

Instagramvinnaren:
Bagare: Kimon och Olof Tetsios.
Ett härligt badhus komplett med heta bad och rutschkana för att det är HETT att vara på badhuset när det är ruggigt och kallt på vintern.

Elons specialpris:
Nr 132. Bagare: Jacqueline Broms. Djupt in i skogen.
Det vinnande pepparkakshuset ligger placerat djupt inne i skogen med en glödande kamin som värmer upp glasstugan och tomtar som rör sig lekfullt i den omkringliggande terrängen och vinnaren är som visar ett enormt engagemang och lekfullhet.

Utställningen visas fram till och med 5 januari.  
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer