Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Från suck till succé – arbeta som Hotel & Restaurant Manager

 
Från suck till succé – arbeta som Hotel & Restaurant Manager

Detta är en annons från TUC Yrkeshögskola

Det råder stor brist på arbetskraft med rätt kompetens inom branschen, och det märker TUC Yrkeshögskola tydligt av då de driver yrkeshögskoleprogrammet Hotel & Restaurant Manager. ”Våra studerande får i regel nytt jobb innan utbildningen ens är klar” säger Sara Söderlind som är utbildningsledare på TUC Yrkeshögskola.

Perfekt upplägg för dig som vill arbeta samtidigt

Utbildningen vänder sig till dig som redan har erfarenhet inom branschen och som nu vill bli arbetsledare i någon form. ”Du kan till exempel vara bartender eller kallskänka idag, men du kan lika gärna jobba på bokningsavdelningen, på café eller i receptionen. Det här är vägen att gå om du drömmer om att exempelvis bli restaurang- eller hotellchef”, berättar Sara Söderlind.

Utbildningen läser du heltid på distans med givande och intressanta träffar, sk närträffar, fyra gånger per termin. De studerande samlas då i Jönköping för studiebesök, föreläsningar och inte minst för att utbyta erfarenheter. Det är mycket uppskattat och inspirerande bland de studerande. Utbildningen erbjuder även Borgholm som satellitort. Det innebär att du medverkar på utbildningens närträffar genom direktsänd videolänk på Ölands utbildningscenter. Utbildningen är kostnadsfri och berättigad till CSN.

Att plugga på distans innebär en stor frihet men också att du behöver ha självdisciplin. I stor utsträckning väljer du själv när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat föreläsningar, tentor och uppgifter.

”Att man ska plugga via en datorskärm, kan vara lite jobbigt i början. Mest för att man sitter still, i alla fall för min del. Innan man börjar plugga på riktigt så kommer utbildningsledaren att gå igenom alla program och tjänster som finns. Så ingen datorvana? Inga problem.” berättar Martin Kromnow. Martin som tidigare har arbetat som kock älskar matlagning men han ville kunna engagera personalen och påverka mer för både gästen och kollegorna och valde därför att vidareutbilda sig till Hotel & Restaurant Manager.

Tätt samarbete med branschen
En av fördelarna med yrkeshögskolan är att alla program tas fram i nära samarbete med arbetslivet. Det gör att utbildningen ger exakt den kompetens som arbetslivet efterfrågar och så starkt behöver. I utbildningens ledningsgrupp sitter representanter från relevanta företag och kedjor som är med i utformandet av innehållet. De säkerställer att kunskaperna de studerande får med sig, är attraktiva både nu och i framtiden. ”Det här samarbetet innebär förstås också att de studerande får möjligheter till bra jobb efter examen.” säger Sara Söderlind.

Lärande i arbete (LIA)
Lärande i arbete är en viktig del inom yrkeshögskolan och står för praktik helt enkelt vilket innebär att studierna är förlagda till en arbetsplats. Sara Söderlind berättar vidare ”En annan bärande del av utbildningen är de två praktikperioderna, LIA – Lärande i arbete, på totalt 14 veckor. Då omsätts de teoretiska kunskaperna till praktik och det är här många av våra studerande för första gången möter sina kommande arbetsgivare. Många får nämligen anställning på den arbetsplats de gjort praktik på.”

Martin Kromnov fyller i ”LIA är bra då man får en bild av hur sitt framtida jobb kan se ut. Man utvecklas och får prova på saker som man kanske aldrig gjort förr i sitt tidigare yrke. Jag som kock har ju aldrig jobbat i en reception, eller varit med och städat ett hotellrum. Man får en överblick på helheten.”Stort behov av arbetsledare inom branschen
Framtiden inom branschen ser mycket ljus ut och den svenska konkurrenskraften stärks av besöksnäringens omställning och hållbara utveckling. Detta skapar förutsättningar för fler jobb som ledare inom hotell- och restaurangnäringen. Efter examen leder, planerar och utvecklar du verksamheten. Genom att ha kontroll över utbud och efterfrågan ökar du företagets lönsamhet, och du gör det tillsammans med försäljning och marknadsföring.

Bristen på rätt kompetens är minst sagt stort, och behovet av personal gäller alla nivåer. Tidigare studerande på TUC arbetar efter examen bland annat som boknings-, hotell- eller restaurangchef.

Sara berättar om en hotellkedja som har gått från 9 000 till 16 000 anställda, bara det senaste året. "Den kompetens vi förser våra studerande med är mycket eftertraktad. Den är helt enkelt svår att hitta idag", säger Sara och pekar bland annat på ämnen ledarskap, kommunikation och värdskap, för att nämna några av kunskaperna som värderas högt i utbildningens olika kurser.

Sara avslutar ”Det är en föränderlig värld vi lever i. Genom vårt samarbete med näringslivet säkerställer vi att den utbildning som de studerande får hos oss är relevant och eftertraktad av arbetsgivarna just nu men även inför framtiden. Det innebär i sin tur att möjligheterna till jobb stärks ytterligare.”

Låter detta som ett yrke för dig? I januari 2023 drar utbildningen igång och ansökan är öppen.
Välkommen med din ansökan redan idag.

Läs mer om utbildningen och ansök här! 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer