Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Balder köper hotell i Karlatornet

 
Balder köper hotell i KarlatornetBild: Serneke
Fastighets AB Balder (”Balder”) köper hotellbyggnaden i Karlatornet. Samtidigt säljer Balder 55 000 kvadratmeter byggrätter i Veddesta, Järfälla kommun till Serneke.

Via det gemensamma bolaget Karlatornet AB har Balder och Serneke i början av februari genomfört en försäljning av Karlatornets hotellbyggnad till Balder. Köpeskillingen uppgår till cirka 660 Mkr vilket motsvarar underliggande fastighetsvärde. Balder nyttjar i och med transaktionen sin optionsrätt.

Hotellets yta är cirka 17 000 kvadratmeter och omfattar cirka 300 rum fördelat på 15 våningar. Hyresgäst är Strawberry-koncernen som från och med sommaren 2024 kommer att driva ett Clarion-hotell i byggnaden.

- Vi har en lång historia tillsammans med Petter Stordalen och hans framstående hotellkoncern. Hotellbyggnaden vid Karlatornet framskrider enligt plan och jag är säker på att det blir ett fantastiskt koncept och bidrag till stadsdelen och Göteborg, säger Erik Selin, vd på Fastighets AB Balder.

Affären med Serneke innebär också att Balder säljer tillbaka byggrätter i Södra Veddesta i Järfälla kommun. Området är under omvandling och går nu från ett industriområde till att bli ett modernt bostads- och serviceområde kallat Barkarby City. Serneke har sedan 2017 haft markanvisning för utveckling av sex kvarter i området, varav Balder 2021 köpte byggrätter på tre kvarter. Dessa återgår i och med affären till Serneke för en köpeskilling om 160 Mkr.


Södra Veddesta i Järfälla kommun omvandlas just nu från att ha varit ett industriområde till att bli ett modernt bostads- och serviceområde kallat Barkarby City. 

– Affären ger oss bättre förutsättningar att anpassa projektet efter marknaden då tidigare avtal innebar större begränsningar. Den ger oss möjlighet till en omstart för att skapa ytterligare värden i projektet. Vi har sedan många år varit med och drivit visionen om att skapa en helt ny stadsdel i Järfälla och vi ser fram emot att kunna fortsätta utvecklingen mot förverkligande, säger Ola Serneke, VD för Serneke Invest.

Fram till 2035 ska det i området utvecklas totalt 14 000 nya bostäder för 30 000 människor. I Barkarby pågår också flera satsningar på infrastruktur; nya tunnelbanestationer, Förbifart Stockholm och en helt ny regional-och fjärrtågstation, som kommer att skapa ett nav för kommunikationer som utvidgar och knyter samman Stockholmsregionen med Mälardalen.

Köpesumman om 160 miljoner kronor motsvarar Balders nedlagda kostnader i projektet.

 

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer