Gemensam livsmedelsupphandling för 400 miljoner ska ge mer ekologisk och vällagad mat
30 Jun 2014
Upphandlingen utformas så att små lokala producenter har möjlighet att lägga anbud på upphandlingen. Den ställer även stora krav på exempelvis god djurhållning, att användningen av antibiotika är i princip obefintlig och att anbudsgivarna ska uppge vilka leverantörer de använder.
Målet är att kommunerna ska använda mer lokala och ekologiskt producerade råvaror och livsmedel.
– Genom smart upphandling möjliggör vi för våra kockar att använda mer lokalt och ekologiskt producerade råvaror. Genom att upphandla tillsammans kan det också göras till en lägre kostnad, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn och ordförande i Södertörns upphandlingsnämnd.
– Haninge använder redan idag en stor del ekologiska och lokalt producerade livsmedel i våra verksamheter, men vi strävar efter att öka den andelen. Våra kockar efterfrågar sådana råvaror och vill laga närproducerad mat från grunden, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge och vice ordförande i Södertörns upphandlingsnämnd.
Värdet på upphandlingen är drygt 400 miljoner kronor, vilket är den beräknade kostnaden för inköp av livsmedel i de tre kommunerna under fyra år.
Fakta
Samordnad varudistribution: Åtta kommuner på Södertörn står i startgroparna för införandet av samordnad varudistribution som innebär att alla varor transporteras till en logistikcentral. Där samlastas varorna och transporteras till verksamheterna i alla kommuner. Det gör det möjligt även för mindre aktörer i livsmedelupphandlingen att lämna anbud eftersom de bara behöver leverera produkter till en plats.
Request for information (RFI): I livsmedelsupphandlingen används så kallat RFI, där förfrågningsunderlaget publiceras i ett webbaserat verktyg för en remissrunda och där potentiella anbudsgivare kan kommentera underlaget. Upphandling Södertörn kommer att analysera kommentarerna, utforma förfrågningsunderlaget och därefter publicera den slutgiltiga upphandlingen hösten 2014.
30 Jun 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan