ESS vill låna ut sina konferens- och möteslokaler till högskoleprovet
21 Aug 2020
Att högskoleprovet ställs in på obestämd menar ESS är inte är acceptabelt. ESS Groups VD Jonas Stenberg söker nu Universitets- och högskolerådets Generaldirektör Karin Röding för att diskutera möjligheter. Under dagen uppmanar de också de större branschkollegorna till att bistå med fler konferens- och möteslokaler. Åsikten är att man borde kunna genomföra Högskoleprovet under oktober och november.
Den 20 juli gav Regeringen uppdraget till Universitets- och högskolerådet (UHR) att redogöra för möjligheten att hålla provet till hösten, och ge exempel på åtgärder som de olika lärosätena skulle kunna vidta, för att skapa den kapacitet som krävs för att genomföra provet. Och nu i augusti kom svaret att ”det är svårt att få tag på det stora antal provlokaler och prov-vakter som krävs om provet ska kunna genomföras enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.” I UHR’s pressmeddelande råder det också en osäkerhet om provet faktiskt kan genomföras under 2021 med samma motivering.
–Universitets- och högskolerådet pratar om att de inte har kapacitet. Brist på kapacitet i form av lokaler och prov-vakter. Men vi har ju lokaler och medarbetare och vi vill hjälpa till! Våra möteslokaler i Västerås, Göteborg, Ystad, Stockholm, Falkenberg och Malmö ställs härmed till UHRs förfogande. Vi har medarbetare och projektledande funktioner som vi snabbt vill hjälpa till med för att få detta att fungera. Och vi vill bjuda på det! Vi är ok med att mycket är konstigt i dessa tider men vi anser inte att man i det här fallet gjort tillräckligt för att kunna lösa problemet. Högskoleprovet är nåt av det viktigaste som finns på arbetsmarknaden och provet har alltid stått för hopp och utveckling och det kan vi inte sluta med så här enkelt, säger Jonas Stenberg CEO på ESS.
Sedan i mars har ESS på alla hotell och destinationer nya rutiner kring sociala avstånd, markörer i golv, tids-scheman i restauranger, handsprit och kraftigt utökade städrutiner.
–Lova ska man vara försiktig med men jag vill ändå kalla våra konferenslokaler för Covid-säkra. Vi tror att vi inte är själva om detta utan jag vet att det i hela vår bransch finns många som skapat miljöer och lokaler som är bland det säkraste som finns just nu. Så med det sagt blir också detta brev en uppmaning och fråga till våra kollegor. Vi på ESS är en mindre familj av resorts och cityhotell som inte finns överallt i Sverige. Men om Choice, Scandic, Elite och First också ville hänga på så borde ju vi tillsammans klara av att välkomna de 100 000 personerna som estimeras vilja göra provet detta året, fortsätter Jonas Stenberg.
Under dagen kommer ESS VD Jonas Stenberg skicka ovan uppmaning och erbjudande till Universitets- och högskolerådets Generaldirektör Karin Röding. Samtal och dialog är redan igång med branschen. Förhoppningen är att kunna ha ett första planeringsmöte under nästa vecka.
–Vi tror att vi visst kan säkerställa miljöer och trygga platser för såväl medarbetare, prov-vakter och de framtida studenterna. Vi kan detta och har genomgått rutiner, kontroller och nya arbetssätt sen i mars. Detta vill jag berätta för Karin då det argumentet, tillsammans med just lokalbristen, verkar vara den bärande orsaken till att man inte genomför provet. Jag hoppas att hon lyssnar och jag hoppas våra branschkollegor också vill hänga på och hjälpa till.” avslutar Jonas Stenberg.
21 Aug 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"