Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Blossa är i år inspirerad av en europeisk stad

 
Årets Blossa är i år inspirerad av en europeisk stadBlossa 21 är inspirerad av Valencia och är en hyllning till solmogna apelsiner. Varje år skapar Blossa en ny årgångsglögg inför advent och jul, där smakinspirationen är hämtad från olika platser. I år har man färdats till den spanska staden Valencia för att hitta inspiration. 

Staden Valenca stoltserar med vackra apelsinodlingar och glöggen fått en smakrik fusion av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet.  

Blossa 21 är hantverksmässigt gjord på en klassisk vit starkvinsglögg, med smak av färska ekologiska apelsinskal och och apelsinblom.

– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa. 

Flaskans design hämtar inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo. Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter. Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år.

                                          

Tre serveringstips från Chief Blender Åsa Orsvärn:

Garnera Blossa 21 med en apelsinskiva med skal. 
Blossa 21 kan även avnjutas som en uppfriskande apelsindessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt de dra någon timme och servera sedan med en god vaniljglass. Servera gärna Blossa 21 med lite spanska saltade mandlar, gärna Marconamandlar.   


                                                                                      

Om Blossa Årgångsglögg:
Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak inför varje vintersäsong. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från julen och den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Samtliga år har flaskan fått en ny unik design, vilket bidragit till att göra årgångsglöggen eftertraktad bland många samlare. Från 2011 har Blossa blickat ut i världen för att hämta inspiration till årgångsglöggen. De klassiska glöggkryddorna har blandats med nya och spännande smaker från jordens alla hörn. Tidigare år har Blossa besökt bland annat Indien, Italien, Hawaii och Marocko. 
Av: Annika Rådlund Källa: Blossa
Foto: Susanna Blåvarg