Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Vinnarna av hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021

 
Vinnarna av hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021Matsvinn blir inredning av Carolina Härdh, Klara Hansson från Stadsnära odling i Göteborg samt Filip Lundin på Sopköket i Stockholm är årets pristagare i 100% Cirkulärt 2021. Matsvinn som blir inredningsdesign, stadsodling som levererar skörden till restauranger samt frysta färdiglagade maträtter gjorda på räddade råvaror för försäljning till konsument, det är vinnarbidragen till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021.

White Guide har nu presenterat årets vinnare. Innovationsprogrammet omfattar hela Sverige och syftet är att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi i restaurangnäringen. Restauranger, barer och caféer har under hösten inbjudits att söka med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av cirkularitet och hållbarhet har juryn nu utsett tre pristagare.

 Bakom de vinnande projekten står inredningsdesigner Carolina Härdh, stadsbonden Klara Hansson från Stadsnära odling i Göteborg samt entreprenören Filip Lundin på Sopköket i Stockholm. De tre vinnarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd under våren 2022.

Vinnarna av 100% Cirkulärt 2021 är:

Matsvinn blir inredningsdesign – Carolina Härdh

Genom att gräva där hon står på den svenska västkusten, har Carolina Härdh tagit matrester från restauranger och omvandlat dem till inredningsdetaljer för samma bransch. Genom en relativt enkel process förvandlas ostronskal, musselskal och fiskben till ett beständigt material som i olika former och funktioner bidrar till restauranggästernas totalupplevelse, som möbler, bord, bordsdetaljer, och vackra, taktila ytor. Idén är redan förverkligad i liten skala, men processen har potential att förfinas, effektiviseras och skalas upp. Den kan dessutom fungera som inspirationskälla för liknande cirkulära modeller som kopplar annat matsvinn, avfall och överblivna material från restauranger till andra industrier och verksamheter.

Stadsodling för odling av grönsaker till restaurang – Stadsbonden och projektledaren Klara Hansson hos Stadsnära odling vid Fastighetskontoret inom Göteborg Stad

Den småskaliga, ekologiska modellodlingen på Angereds gård i Göteborg har i tre år drivits framgångsrikt av stadsbonden Klara Hansson med syfte att producera mat och erbjuda utbildning. Arbetet har skett enligt principerna för market gardening, och odlingen har varit förlagd på ett stycke marginell mark ägd av kommunen. Det är en modell för att odla i och nära staden genom att utnyttja ytor som annars inte används, öka stadens självförsörjningsgrad och minska transporterna. Stora möjligheter finns att skala upp, eftersom outnyttjade markområden i stadsmiljö finns på många håll. Projektet är minutiöst dokumenterat och kan därigenom fungera som modell för liknande projekt i andra delar av Sverige. Dokumentationen innebär en unik kunskapskälla om hur odlingarna kan fungera i svenska förhållanden med vår arbetsmarknad, klimatförutsättningar, matkultur och marknadsförutsättningar. Beräkningar finns kring produkternas möjliga försäljningskanaler, och hur finansieringen ser ut beroende på förutsättningarna.

Färdiglagade frysta maträtter gjorda på räddade råvaror – Filip Lundin på restaurang Sopköket

Visionen är en produktserie för konsumenter med fryst färdigmat gjord på räddade råvaror från livsmedelshandeln. En produktserie med tydlig marknadsprofil, paketering och ursprungsangivelse för råvarorna. Med många års erfarenhet av att skapa färska maträtter för restaurangservering och catering, är Sopköket i en stark position att kunna förverkliga visionen. Tack vare Sopkökets erfarenheter och research på området, och den stora potentiella tillgången på matsvinn, skulle en sådan produktserie kunna skalas upp till stor volym. Dessutom skulle en fungerande och ekonomiskt hållbar modell vara inspirationskälla till många andra aktörer att kopiera verksamheten.


Mer om priset:

Kriterierna för att vinna 100% Cirkulärt och få ta del av innovationsstödet är att idén ska vara relevant för de globala hållbarhetsmålen, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangbranschen som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv.

– Vinnarna är exempel på idéer som konkret kan göra stor skillnad för omställningen till ett sundare matsystem, både på restaurang och i hemmen, säger Per Styregård, juryns ordförande. Vi gratulerar alla tre och ser fram emot att följa dem vidare när de förverkligar projekten. I ett större perspektiv, och det som gör juryns arbete så spännande, är att restaurangbranschen bara börjat förstå sin potential som idéspruta för att lösa globala matutmaningar.

I juryn medverkar förutom journalisten Per Styregård, Ingela Wickman Bois strateg cirkulära affärsmodeller, kommunikationschefen Jessica Engelbrecht från Stockholm Gas, innovationschefen Victoria Roos från Electrolux Professional, bonden och entreprenören Jens Thulin, samt krögarna och hållbarhetsexperterna Ulrika Brydling, Sofia B Olsson, Johan Gottberg. Juryn har även tillgång till rådgivning via en rad experter inom hållbarhet och cirkulär ekonomi i programmets advisory board.

Pristagarna presenteras närmare i januari då de matchas med innovationsstöd för att få hjälp att komma vidare och förverkliga sina idéer under 2022. Innovationsstöden skräddarsys baserat på idéskaparnas behov och består bland annat av coachingtimmar, nätverk och kontakter från representanter inom forskning och akademi såsom Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden och Restaurangakademien med flera. White Guide, Stockholm Gas, Electrolux Professional och The Absolut Company kommer även att stötta och rapportera om projekten under våren.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: White Guide