Tre kvinnliga kocktalanger rekryteras som elever i Svenska Kocklandslaget
7 Maj 2019
De tre unga kvinnorna som framöver kommer att ingå i laget är: Matilda Ewaldh 22 år, Hanna Claesson 20 år och Matilda Pylkköö 19 år. Tillsammans med resten av medlemmarna inleder de nu en intensiv träningsperiod för att kunna stå på pallen som guldmedaljörer under Culinary World Olympics 2020.
Malin Söderströms stipendium är ett gemensamt initiativ från Team Manager Fredrik Andersson och Malin som var en av de första kvinnliga kockarna i Svenska Kocklandslaget. Huvudsyftet med stipendiet är att få in fler kvinnliga kockar och konditorer i laget och man vill också inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning överlag. Förutom en plats som elev i Svenska Kocklandslaget får stipendiaterna möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper tillsammans med Svenska Kocklandslaget och deras samarbetspartners fram till Culinary Olympics i februari 2020.
Bland ett tjugotal sökande kvinnor mellan 19 och 23 år, var det tre som stod ut lite extra. Dessa handplockades av Fredrik Andersson och Malin Söderström till den slutgiltiga laguppställningen inför OS 2020. Nu har de nyligen gjort sin första träning med laget och de har tilldelats viktiga uppgifter baserat på deras olika kompetensområden. I början av maj kommer de vara med på sin första skarpa varmköksupplagning. Här kommer nivån på varmköksmenyn inför OS bedömas av 80 sittande gäster.
Matilda Ewaldh är 22 år gammal och arbetar idag på restaurang Grano i Göteborg och Skärets krog på Smögen. Matilda kommer att jobba nära kockarna Henric Herbertsson, Ludwig Tjörnemo och Anders Isaksson. Hennes huvudsakliga uppgifter under OS kommer vara att jobba med förrätten under tävlingsmomentet Varmköket. Hon kommer även att arbeta med showfat och tapas på Chefs Table, som i år ersätter Kalla Bordet.
Den andra medlemmen är 20-åriga Hanna Claesson. Hanna jobbar idag som kock på restaurang Galleriet på Görvälns slott. Hon har breda kunskaper som både konditor och kock, men kommer under OS främst att jobba med desserter och petit fourer tillsammans med konditorerna Kasper Kleihs, Sebastian Pettersson och Anton Husa.
Den tredje rekryteringen är Matilda Pylkköö, 19 år. Mathilda kommer från Stockholm och går sitt sista år på Tumba Gymnasium. Hon kommer jobba nära kockarna Jimmi Eriksson, Anders Karlsson och Daniel Haynes, främst med varmrätten under Varmköket samt tallriksrätter och tapas på Chefs Table.
– Trots att de är så unga är kunskapsnivån på våra elever mycket hög. Vi är supernöjda över att kunna välkomna Matilda, Hanna och Matilda till laget då de är tre personer som i allra högsta grad kommer att bidra till slutresultatet i OS. Vi är nu också några steg närmre en jämnare könsfördelning i laget och har stora förhoppningar om att de under nästa tävlingsperiod kommer att söka platser hos oss eller i juniorlaget, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.
Det som ingår i stipendiet är:
Plats som elev i Kocklandslaget april 2019 – februari 2020
Mentorskap av Kocklandslagets Team Manager Fredrik Andersson och Malin Söderström
Utrustning och utbildning i knivslipning från JA Sundqvist
Arbetskläder och skor från Kocklandslagets partners Segers & Arbesko
Praktik på 1-stjärniga Operakällaren i Stockholm
Utbildning i Fiskhamnen tillsammans med FiskIdag, Göteborg
Styckningskurs på Fällmans Kött
Grönsaksutbildning på Grönsakshallen Sorunda
Utbildning på Gastromerit sponsrad av Martin & Servera
Utbildning hos Arla
Utbildning med Werners Gourmetservice
Hållbarhetsutbildning med Unilever Food Solutions
Slutgiltig laguppställning inför OS 2020:
Team Manager:
Fredrik Andersson
Team Captain:
Jimmi Eriksson
Kockar:
Anders Karlsson
Daniel Haynes
Henric Herbertsson
Ludwig Tjörnemo
Anders Isaksson
Konditorer:
Kasper Kleihs
Sebastian Pettersson
Anton Husa
Elever:
Matilda Ewaldh
Hanna Claesson
Matilda Pylkköö
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Kocklandslaget
Foto: Per-Erik Berglund, Znapshots
7 Maj 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"