Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tre kvinnliga kocktalanger rekryteras som elever i Svenska Kocklandslaget

 
Tre kvinnliga kocktalanger rekryteras som elever i Svenska KocklandslagetHanna Claesson, Matilda Ewaldh och Matilda Pylkköö. Foto: Per-Erik Berglund, Znapshots. Svenska Kocklandslaget  presenterar nu de tre elever som rekryterats till laget genom Malin Söderströms stipendium. Stipendiet som startades för två år sedan är ett initiativ som syftar till att få fler kvinnor att söka till laget. 
De tre unga kvinnorna som framöver kommer att ingå i laget är: Matilda Ewaldh 22 år, Hanna Claesson 20 år och Matilda Pylkköö 19 år. Tillsammans med resten av medlemmarna inleder de nu en intensiv träningsperiod för att kunna stå på pallen som guldmedaljörer under Culinary World Olympics 2020.

Malin Söderströms stipendium är ett gemensamt initiativ från Team Manager Fredrik Andersson och Malin som var en av de första kvinnliga kockarna i Svenska Kocklandslaget. Huvudsyftet med stipendiet är att få in fler kvinnliga kockar och konditorer i laget och man vill också inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning överlag. Förutom en plats som elev i Svenska Kocklandslaget får stipendiaterna möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper tillsammans med Svenska Kocklandslaget och deras samarbetspartners fram till Culinary Olympics i februari 2020.

Bland ett tjugotal sökande kvinnor mellan 19 och 23 år, var det tre som stod ut lite extra. Dessa handplockades av Fredrik Andersson och Malin Söderström till den slutgiltiga laguppställningen inför OS 2020. Nu har de nyligen gjort sin första träning med laget och de har tilldelats viktiga uppgifter baserat på deras olika kompetensområden. I början av maj kommer de vara med på sin första skarpa varmköksupplagning. Här kommer nivån på varmköksmenyn inför OS bedömas av 80 sittande gäster.

Matilda Ewaldh är 22 år gammal och arbetar idag på restaurang Grano i Göteborg och Skärets krog på Smögen. Matilda kommer att jobba nära kockarna Henric Herbertsson, Ludwig Tjörnemo och Anders Isaksson. Hennes huvudsakliga uppgifter under OS kommer vara att jobba med förrätten under tävlingsmomentet Varmköket. Hon kommer även att arbeta med showfat och tapas på Chefs Table, som i år ersätter Kalla Bordet.

Den andra medlemmen är 20-åriga Hanna Claesson. Hanna jobbar idag som kock på restaurang Galleriet på Görvälns slott. Hon har breda kunskaper som både konditor och kock, men kommer under OS främst att jobba med desserter och petit fourer tillsammans med konditorerna Kasper Kleihs, Sebastian Pettersson och Anton Husa.

Den tredje rekryteringen är Matilda Pylkköö, 19 år. Mathilda kommer från Stockholm och går sitt sista år på Tumba Gymnasium. Hon kommer jobba nära kockarna Jimmi Eriksson, Anders Karlsson och Daniel Haynes, främst med varmrätten under Varmköket samt tallriksrätter och tapas på Chefs Table.

– Trots att de är så unga är kunskapsnivån på våra elever mycket hög. Vi är supernöjda över att kunna välkomna Matilda, Hanna och Matilda till laget då de är tre personer som i allra högsta grad kommer att bidra till slutresultatet i OS. Vi är nu också några steg närmre en jämnare könsfördelning i laget och har stora förhoppningar om att de under nästa tävlingsperiod kommer att söka platser hos oss eller i juniorlaget, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.

Det som ingår i stipendiet är:

Plats som elev i Kocklandslaget april 2019 – februari 2020
 Mentorskap av Kocklandslagets Team Manager Fredrik Andersson och Malin Söderström
Utrustning och utbildning i knivslipning från JA Sundqvist
 Arbetskläder och skor från Kocklandslagets partners Segers & Arbesko 
 Praktik på 1-stjärniga Operakällaren i Stockholm
 Utbildning i Fiskhamnen tillsammans med FiskIdag, Göteborg
 Styckningskurs på Fällmans Kött
 Grönsaksutbildning på Grönsakshallen Sorunda
 Utbildning på Gastromerit sponsrad av Martin & Servera
 Utbildning hos Arla
 Utbildning med Werners Gourmetservice 
 Hållbarhetsutbildning med Unilever Food Solutions  

Slutgiltig laguppställning inför OS 2020:
Team Manager:
Fredrik Andersson

Team Captain:
Jimmi Eriksson

Kockar:
Anders Karlsson
Daniel Haynes
Henric Herbertsson
Ludwig Tjörnemo
Anders Isaksson

 

Konditorer:
Kasper Kleihs
Sebastian Pettersson
Anton Husa

Elever:
Matilda Ewaldh
Hanna Claesson
Matilda PylkkööAv: Annika Rådlund Källa: Svenska Kocklandslaget
Foto: Per-Erik Berglund, Znapshots


Taggar

Kock Mat Tävling Nyheter