Så mycket har midsommarmaten ökat i pris
19 Jun 2024
Enligt rapporten har priset på ägg och potatis ökat mest, med en uppgång på 15,4 respektive 7,5 procent jämfört med förra året. Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare pekar på globala händelser som en viktig faktor bakom prisökningarna.
– Priserna har stuckit rejält de senaste åren, främst orsakat av olika utbudsstörningar. De senaste årens geopolitiska spänningar, särskilt det ryska anfallskriget mot Ukraina, har haft en betydande inverkan på livsmedelspriserna i Europa. Även brist på värphöns och dåliga skördar får effekt på priserna, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Samtidigt pekar chefekonomen på att flera varor håller emot prisökningen.
–Många populära midsommarrätter håller emot prisökningsmässigt. Jordgubbarna ligger på ungefär samma prisnivå som i fjol och dessutom ser det ut som att sillen kan komma ner i pris tack vare butikskampanjer, säger Carl Bergkvist.
Stockholms Handelskammare har beräknat prisutvecklingen på maten genom att sätta samman en midsommarkasse för en familj om fyra personer. Den innehåller sill, köttbullar, potatis, ägg, knäckebröd, snaps och annat som hör midsommar till.
Detta år (2024) kostar den 764 kr.
Följande prisnivåer hade gällt för tidigare år:
Innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina (2021) – 591 kr.
Innan pandemin (2019) – 578 kr.
Fakta:
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare
19 Jun 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"