Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
28 Maj 2023
Basen är en matig pastasallad och sedan toppas den med det som finns tillgängligt. Inspirerad av Pasta Puttanesca vars namn (”Glädjeflickans pasta”) sägs härstamma från det att pastan enkelt kunde röras ihop av ingredienser som fanns hemma.
Dryckestips till: Camp Syrah är ett fruktigt rött vin med härliga inslag av mörka bär såsom björnbär, hallon och plommon tillsammans med inslag av mörk choklad och en viss kryddighet.
Pastasallad puttanesca med örtostcrème
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
3 msk repade timjanblad eller annan valfri ört från kylskåp eller frys
8 hackade sardeller
300 g pasta, till exempel penne
1 hackad rödlök
4 msk kapris
1 ½ dl oliver
salt
nymald peppar
250 g cocktailtomater (eller andra valfria grönsaker)
ca 50 g babyspenat eller rucola (eller annat grönt)
Örtostcrème (ca 4 dl)
100 g naturell färskost
250 g kesella
1 riven vitlöksklyfta
1 dl grovriven parmesanost eller annan ost
cirka 2 dl färska, hackade örter (tex basilika och persilja)
salt
nymald peppar
Förslag på olika toppingar
salami, kryddig korv eller vegokorv
lufttorkad eller rökt skinka
knaperstekt bacon
kyckling
halloumi
cocktailmozzarella
tonfisk
marinerade kronärtskockor
soltorkade tomater
pumpakärnor
nötter
1. Blanda olivolja, citron, vitlök, timjan och sardeller i en bunke.
2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt rinna av och blanda med dressingen.
3. Blanda pasta, lök, kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
4. Vänd sist ner halverade tomater och sallad vid servering.
5. Servera salladen tillsammans med örtostcrème och valfria toppingar.
Örtostcrème: Rör ihop färskost och kesella. Blanda i vitlök, ost och örter. Smaka av med salt och peppar.
28 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"